Μην Χάσετε

shadow

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία κλιμακώνει τις μεθοδεύσεις της για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, επιχειρώντας να τουμπάρει την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί χθες σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για την ενέργεια της Άγκυρας να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους.


Η Λευκωσία ζητά με έντονο τρόπο να αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας για το Δίκαιο της Θάλασσας και Ωκεανού του ΟΗΕ, η Ρηματική Διακοίνωση της Άγκυρας. Τα διαβήματα και οι παρεμβάσεις θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες στο υψηλότερο επίπεδο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρόκειται, δήλωσε στο «Φ» ενημερωμένη πηγή, να γίνει αποδεκτή και αυτή η νέα πρόκληση της Άγκυρας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα επιμένει όπως τα Ηνωμένα Έθνη αποσύρουν αμέσως την τουρκική διακοίνωση από επίσημη ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού.

Στη Λευκωσία αυτό που προβληματίζει είναι ο χρόνος που επέλεξε η Άγκυρα να προβεί στην κίνηση αυτή, δείχνοντας προφανώς ότι δεν ενδιαφέρεται ποσώς για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (σχετική δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη παρακάτω). Επειδή δεν είναι η πρώτη ενέργεια που παραπέμπει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας (επιβολή εμπάργκο ταξιδιών Ε/Κ στην Τουρκία), είναι πρόδηλο πως αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, στη συμφωνία Τουρκίας- ψευδοκράτους, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2011, από τους Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη, είναι σαφές πως, μεταξύ άλλων, οι Τουρκοκύπριοι εκχωρούν θαλάσσια περιοχή στην τουρκική κυβέρνηση. Αν και πρόκειται για παράνομη πράξη, είναι ενδιαφέρον πως σε αυτή τη λεγόμενη συμφωνία αντί η υφαλοκρηπίδα καθορίζεται στη μέση γραμμή των δυο ακτών, από το χάρτη, συνάγεται ότι το ψευδοκράτος προσφέρει θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι στο έγγραφο που κατατέθηκε στον ΟΗΕ, ημερομηνίας 10 Απριλίου, γίνεται αναφορά στον σχετικό τουρκικό νόμο με τον οποίο η Τουρκία «επικύρωσε την συμφωνία οριοθέτησης, που καθόρισε τις συγκεκριμένες συντεταγμένες».

Παραπέμπει μάλιστα στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης, δηλαδή, στη συμφωνία του 2011. Αυτό γίνεται με έμμεσο και «αθώο» τρόπο.

Ουσιαστικά αναφέρεται στην παράνομη συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011 και υπέγραψαν ο Ταγιπ Ερντογαν και ο Ντερβις Ερογλου στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Χρήσιμα links

Επηρεάζονται αρνητικά οι διαπραγματεύσεις – Μήνυμα από τη Λευκωσία

Η Λευκωσία έστειλε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, μήνυμα πώς τέτοιες ενέργειες επηρεάζουν αρνητικά τις συνομιλίες. Σε δήλωσή του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια της Τουρκίας να αποστείλει Ρηματική Διακοίνωση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους, και την καταδικάζει απερίφραστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Η Ρηματική Διακοίνωση ημερομηνίας 10 Απριλίου 2014 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα, αφορά την κατάθεση των γεωγραφικών συντεταγμένων αυτής που παράνομα η Τουρκία θεωρεί ως δική της υφαλοκρηπίδα και ως δήθεν υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας.

Η Ρηματική Διακοίνωση παραπέμπει στην ούτω καλούμενη ‘Συμφωνία οριοθέτησης’ μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους η οποία κυρώθηκε από την Τουρκία με τον Νόμο 6344, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2012. Πρόκειται δηλαδή για τη λεγόμενη ‘συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας’ η οποία υπεγράφη στη Νέα Υόρκη μεταξύ της Τουρκίας και της αποσχιστικής οντότητας στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Η ‘συμφωνία’ αυτή δεν έχει οποιαδήποτε νομική ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη και ως εκ τούτου είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη.

Είναι, ωστόσο, αξιοπρόσεκτη η χρονική στιγμή που η Τουρκία επέλεξε να αποστείλει προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την εν λόγω Ρηματική Διακοίνωση.

Η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια αυτή, την οποία και καταδικάζει απερίφραστα. Μια ενέργεια που μάλιστα γίνεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, επηρεάζονται αρνητικά.

Το θέμα της κατάθεσης από την Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων της παράνομης αυτής ‘συμφωνίας’ διερευνάται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποτροπή της δημιουργίας νέων, παράνομων τετελεσμένων».

mignatiou.com

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …

Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook

Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>