shadow

Περνάμε στο επόμενο κεφάλαιο της Ατζέντα 21: Υποχρεωτική αναβάθμιση στα κτίρια


Η Ευρώπη αποφάσισε να προχωρήσει στις αποφάσεις της Ατζέντας 21 και να εναρμονιστεί με τις ΗΠΑ στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης – πιστοποίησης. Στα χοντρά γράμματα, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Στα ψιλά γράμματα, είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας…

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα ενεργειακά πιστοποιητικά που αφορούν στα σπίτια προς πώληση ή ενοικίαση δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας σειράς ‘πράσινων’ απαιτήσεων που θα φέρουν τους ιδιοκτήτες σε σημείο να παρατήσουν τα σπίτια τους. Στις ΗΠΑ που προηγούνται σε κεφάλαια όσον αφορά την Ατζέντα 21 και την κατοικία, αυτό ήδη συμβαίνει. Σε εμάς άρχισε να συμβαίνει για όσους που δεν αντέχουν να πληρώσουν τα χαράτσια και τους νόμους κληρονομιάς και η κυβέρνηση τους κάνει τη φοβερή διευκόλυνση να… τους πάρει το σπίτι για να ξεχρεώσουν!

Αλλά η λιτοδίαιτη Ε.Ε., που νοιάζεται πολύ για την κομψότητα των πολιτών της, τώρα πρόκειται να εφαρμόσει και την ενεργειακή ‘δίαιτα’, με σχεδιαζόμενες οδηγίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, οι οποίες συζητούνται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», το επόμενο χρονικό διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο θα ανοίξουν θέματα που αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν απανωτά χαράτσια για σειρά εργασιών που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά.

Πρόκειται για ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης των παλαιών κυρίως κτιρίων με τους ιδιοκτήτες, όμως, να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Με το προκάλυμμα των καλύτερων συνθηκών διαμονής και εργασίας στα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία των ενοίκων, τα «λόμπι των επαγγελματιών» που κάνουν τις προτάσεις, δεν καταθέτουν προγράμματα χρηματοδότησης και κίνητρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χαράτσια θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες από την τσέπη τους.

Ποιες είναι οι προτάσεις που προωθούνται:

1. Επανέρχεται η οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό 5-10 χιλιάδων ευρώ.

2. Προτείνεται η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτίρια. Δηλαδή να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί, με το κόστος να βαρύνει τις πλάτες των ιδιοκτητών.

3. Υπάρχει η πρόταση για το λεγόμενο water performance, δηλαδή για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες. Προτείνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, αν υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, αν υπάρχουν ειδικά φίλτρα κ.λπ.

Χρήσιμα links

4. Υπήρξαν προτάσεις για σειρά εργασιών όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτίρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, φελιζόλ, τζάμια, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα τα οποία στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικά.

5. Η βιομηχανία καλωδίων προωθεί στις Βρυξέλλες οδηγία για το scraping, δηλαδή το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτίρια και την αντικατάστασή τους με το τεράστιο κόστος να βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

6. Υπήρχε και πολύ σωστά η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να κατασκευάζονται μπάρες, ράμπες ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διευκόλυνση των αναπήρων σε κτίρια που ζούσαν και εργάζονταν άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάποια λόμπι πρότειναν οι εργασίες προσβασιμότητας να γίνουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει κανείς ανάπηρος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών, Στράτος Παραδιάς, σχολίασε (εν αγνοία του;) πως «η θέσπιση αυστηρών υποχρεώσεων για αναβαθμίσεις και υποχρεωτικές ριζικές ανακαινίσεις κτιρίων θα τινάξει στον αέρα εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά να δοθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά πακέτα για τους ιδιοκτήτες, κυρίως τους ηλικιωμένους που έχουν στην κατοχή τους παλαιά ακίνητα. Θέλουμε ασφαλή και πράσινα κτίρια, αλλά όχι με απρόσιτο κόστος».

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ένας πρόεδρος μας πανελλήνιας και μέλος μιας διεθνούς ένωσης ιδιοκτητών μπορεί να είναι τόοοοοσο ανημέρωτος σχετικά με την τύχη της ιδιοκτησίας που επιθυμεί η Ατζέντα 21 – τις παγίδες της, τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν όπου αυτή εφαρμόστηκε κατά γράμμα και πως ο κόσμος ‘προσφέρει’ στο κράτος τα σπίτια του όταν δεν μπορεί να τα αναβαθμίσει, δεν μπορεί να πληρώσει τα πρόστιμα κι απειλείται να πάει φυλακή. Γιατί αυτό γίνεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ!

Αλλά από σήμερα, αναλαμβάνουμε να τον ενημερώσουμε προσωπικά!


allnewz.weebly.com
katohika.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …

Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook

Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

Περνάμε στο επόμενο κεφάλαιο της Ατζέντα 21: Υποχρεωτική αναβάθμιση στα κτίρια

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>