Με επιφύλαξη αντιμετωπίζεται η ανάληψη ευθύνης από πρωτοεμφανιζόμενη κινεζική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Κινεζική Ταξιαρχία Μαρτύρων για την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που μετέφερε 239 άτομα -επιβάτες και πλήρωμα. Οι Αρχές θεωρούν ότι πιθανώς να πρόκειται για φάρσα.

Η οργάνωση έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε δημοσιογράφους στην Κίνα, λέγοντας: «Σκοτώνετε έναν δικό μας, σκοτώνουμε 100 ως εκδίκηση». Ωστόσο, το μήνυμα δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το τι απέγινε η μοιραία πτήση.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας, Ντατούκ Σερί Χισαμουντίν Χουσεΐν, είπε σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ότι αμφιβάλει για τη σοβαρότητα του μηνύματος.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς» είπε, σύμφωνα με μαλαισιανά μέσα ενημέρωσης.

Στο e-mail δεν γίνεται πουθενά λόγος για το τι απέγινε το αεροπλάνο και σύμφωνα με τις αρχές στάλθηκε από μια ανώνυμη υπηρεσία Hushmail, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ο αποστολέας.

Οι αρχές της Μαλαισίας υποστηρίζουν ότι τα -μέχρι τώρα- στοιχεία δεν δείχνουν ότι πρόκειται για επιθέση και πιο πιθανό είναι το αεροσκάφος να έχει συντριβεί, λόγω τεχνικών προβλημάτων ή λάθος του πιλότου.

Άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο ισχυρισμός του συγκεκριμένου ηλεκτρονικούμηνύματος μπορεί να είναι φάρσα που έχει ως στόχο την αύξηση των εθνικών εντάσεων ανάμεσα στην κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων και τους Κινέζους Χαν μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πόλη Κούνμινγκ την 1η Μαρτίου κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 άτομα και τραυματίστηκαν 140 άλλα.

Η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου -μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία- είχε προκαλέσει υποψίες ότι ένοπλοι από τους Ουιγούρους μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, η Κίνα ασκεί πιέσεις στη Μαλαίσια να εντείνει τις έρευνές της για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ: "Είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας να προσπαθήσει περισσότερο και να αρχίσει το συντομότερο δυνατό μια έρευνα, ώστε να μας δώσει έγκυρες πληροφορίες".

Ποιοι είναι οι Ουιγούροι-Τούρκοι

Ένας από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων - τουρκόφωνων μουσουλμάνων της Κίνας επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.

Οι Ουιγούροι θεωρούνται ακόμα και από επιστημονικές έρευνες- πολύ πιο «γνήσιοι» Τούρκοι από αυτούς της σημερινής Τουρκίας, διότι δεν έχουν αναμιχθεί καθόλου με άλλες φυλές. Οι Ουιγούροι επιζητούν την απόσχισή τους από την Κίνα και πάμπολες φορές έχουν εξεγερθεί κατά του κινεζικού κράτους, έχοντας , όπως λέγεται, την υποστήριξη της κυβέρνησης της Αγκυρας . Οι εννέα εκατομμύρια Ουιγούροι ζουν στην επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας. Είναι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι με προτίμηση στο σουνιτικό Ισλάμ. Εθνικά και πολιτισμικά έχουν πιο πολλές ομοιότητες με τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας παρά με το Πεκίνο.

Οι αναταραχές και εθνοτικές συγκρούσεις στην πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχή άρχισαν όταν Ουιγούροι ηγέτες προσπάθησαν δύο φορές στο παρελθόν να αποκτήσουν την ανεξαρτησία του «ανατολικού Τουρκεστάν» όπως επίσης αποκαλούν την περιοχή τους. Μετά την αποτυχία, τους πολλοί Ουιγούροι έφυγαν για το εξωτερικό και αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να υποστηρίζουν την αυτονομία και πιο πολύ την ανεξαρτησία του ανατολικού Τουρκεστάν. Μία εκ των πιστών υποστηρικτών των Ουιγούρων της διασποράς είναι η Τουρκία, η οποία φιλοξένησε πολλούς εξόριστους Ουιγούρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Αμερικής το 2001 πολλοί Ουιγούροι είχαν γραφτεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας. Ουιγούροι αυτονομιστές κλείστηκαν στις φυλακές του Γκουαντάναμο στην Κούβα με την υποψία ότι ήταν τρομοκράτες.

Πηγές: in.gr, ΑΠΕ, Πρώτο Θέμα

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου