shadow

Κλιματική αλλαγή με κόστος 200 δισ. δολάρια το χρόνο

Είδαμε μετά από 120 χρόνια και τις Πυραμίδες του Καϊρου χιονισμένες και παρ΄όλα αυτά το καταστημένο, επιστημονικό και πολιτικό, εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα για την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα της οποίας πληρώνουμε και στην Ελλάδα με θύματα.

Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί στα 200 δισ. δολάρια το χρόνο την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Προφανώς, οι ζημιές πρέπει να καλυφθούν με αντίστοιχες εργασίες κόστους 200 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο EurActiv, οι επιστήμονες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι τυφώνες είναι πιθανό να γίνουν πιο σοβαροί . Οι οικονομικές απώλειες αυξήθηκαν από 50 δισ. δολάρια ετησίως τη δεκαετία του 1980 στα 200 δισ. δολάρια. Καθώς δεν μπορείς να συνδέσεις οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο με την αλλαγή του κλίματος, οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε ένταση, αν η κλιματική αλλαγή αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Χρήσιμα links

Η εταιρεία αντασφάλισης Munich Re εκτιμά τις συνολικές απώλειες από καταστροφές στα 3.8 τρισ. δολάρια από το 1980 μέχρι το 2012, με το 74% αυτών να αποδίδεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παρόλο που οι καταστροφές που σχετίζονται με τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να πλήξουν όλες τις χώρες, οι σοβαρές οικονομικές και ανθρώπινες απώλειες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως πχ στην Ασία, όπου οικοδομούν την οικονομία τους σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε πλημμύρες, ξηρασίες και ακραίες θερμοκρασίες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι η μέση επίπτωση των καταστροφών στις χώρες αυτές ήταν ίσο με το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) την περίοδο 2001-2006 – δέκα φορές υψηλότερο από το μέσο όρο για χώρες υψηλού εισοδήματος.

ΠΗΓΗ

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>