Μην Χάσετε

shadow

Οι Η.Π.Α., παρά το ότι ευρίσκονται σε πορεία παρακμής, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανάδειξη ενός νέου παγκόσμιου ηγεμόνα, έχοντας όλες τις προϋποθέσεις  για να τα καταφέρουν – γεγονός που διαπιστώνουν ήδη τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα

«Ο πόλεμος με τη βοήθεια των χρηματοπιστωτικών όπλων, ευρίσκεται πλέον επίσημα στο επίκεντρο της πολεμικής τέχνης – μία θέση που, για χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα, κατείχαν οι στρατιώτες και τα συμβατικά όπλα. Είμαστε της άποψης ότι, η διεξαγωγή πολέμων με χρηματοπιστωτικά όπλα, αμυντικών ή επιθετικών, θα αναλύεται σύντομα από τα επίσημα στρατιωτικά εγχειρίδια, αλλά και θα διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές.
Όταν τα ιστορικά βιβλία του μέλλοντος θα αναφέρονται στους πολέμους που διεξήχθηκαν από τα τέλη του 20ου αιώνα και μετά, ένα μεγάλο μέρος τους, το οποίο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μελετητές, καθώς επίσης για τους υπόλοιπους αναγνώστες, θα έχει σαν αντικείμενο τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές μάχες».

.
Ανάλυση
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως επιδεινώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχοντας φτάσει σε ένα ανησυχητικό επίπεδο – ενώ θα παραμείνουν ως έχουν για αρκετά χρόνια, εάν δεν μεσολαβήσει ένας ξαφνικός «εκτροχιασμός».
Εκτός αυτού οι αντιπαραθέσεις εντείνονται σε μία εποχή, κατά την οποία τα δημόσια και ιδιωτικά χρέη έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό ρεκόρ – με την παγκοσμιοποίηση να έχει συνδέσει όλα τα κράτη μεταξύ τους με τέτοιον τρόπο ώστε, μία μικρή τοπική σπίθα να μπορεί να θέσει σε λειτουργία μία παγκόσμια αλυσιδωτή έκρηξη.
Σήμερα είναι η Ρωσία στο προσκήνιο, έχοντας τοποθετηθεί στο στόχαστρο της υπερδύναμης – με «αχίλλειο πτέρνα» της την ενέργεια (άρθρο), όπου όμως προηγούνται οι οικονομικές επιθέσεις στα αδύνατα σημεία της (άρθρο). Η Ουκρανία δε, ευρισκόμενη στη «διελκυστίνδα» Η.Π.Α. και Ρωσίας, υποφέρει τα πάνδεινα – με «φόντο» το πιθανό ξέσπασμα μίας παγκόσμιας σύρραξης, ή την καταδίκη της Ευρώπης σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο.

Χρήσιμα links

Η κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου, η υποχρεωτική αύξηση των βασικών επιτοκίων από τη ρωσική κεντρική τράπεζα για να προστατευθεί το νόμισμα και να εμποδιστεί η φυγή κεφαλαίων, καθώς επίσης η αδυναμία πώλησης ομολόγων του ρωσικού δημοσίου, παρά τις αυξανόμενες ανάγκες της χώρας(γράφημα), επιδεινώνουν τις προοπτικές της – με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.opla-kai-stratigikes-polemiko-imerologio2

Ρωσία – υποχρεώσεις το 2014

 

Όπως φαίνεται από το γράφημα, οι υποχρεώσεις της Ρωσίας είναι αυξημένες τον Ιούλιο, ενώ κορυφώνονται το Δεκέμβρη – γεγονός που σημαίνει ότι, το αργότερο στα τέλη του χρόνου, θα υπάρξουν σοβαρότατες αντιδράσεις εκ μέρους της.
Εν τούτοις, βασικός στόχος των Η.Π.Α. παραμένει η Κίνα, η οποία θεωρείται ως ο μεγαλύτερος διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας – ένας «τίτλος» που συνεχίζει να κατέχεται από την υπερδύναμη, για πάρα πολλές δεκαετίες. Στα πλαίσια αυτά, οι Η.Π.Α. χρησιμοποιούν συγκεκριμένα οικονομικά όπλα, με στόχο να υπερασπίσουν την κυριαρχική τους θέση – μεταξύ των οποίων τα εξής:
.
(α)  Το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα: Οι συναλλαγές παγκοσμίως διεξάγονται με το αμερικανικό νόμισμα – οπότε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, είναι υποχρεωμένες να έχουν υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια. Με τον τρόπο αυτό όμως οι Η.Π.Α. αφενός μεν έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν απλά «πράσινα χαρτιά», για να πληρώνουν τα χρέη τους, αφετέρου να «πλήττουν» με τις υποτιμήσεις (διολισθήσεις) του δολαρίου τις άλλες χώρες, αφού μειώνεται η αξία των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους σε όρους δολαρίου.
Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της στις Η.Π.Α.,εισπράττοντας πράσινα χαρτιά για τα προϊόντα που πουλάει, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά μεγάλο – ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη της αγορά, η οποία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον πλανήτη, η Ευρώπη και το ευρώ, είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις Η.Π.Α. και το δολάριο.
.
(β)  Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των Η.Π.Α. (ακολουθούμενη από την Ιαπωνία), έχοντας στην ιδιοκτησία της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας άνω των 1,2 τρις $. Εάν θελήσει να ανεξαρτητοποιηθεί, πουλώντας τα ομόλογα που κατέχει, τότε η τιμή τους θα καταρρεύσει – με αποτέλεσμα να υποστεί η Κίνα τεράστιες ζημίες.

 

opla-kai-stratigikes-polemiko-imerologio3

 

.

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>