polemiko imerologio oukraniki krisi syria
09 Απριλίου 2014

Κίεβο: Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα λυθεί σε 48 ώρες

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα έχει λυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες" δηλώνει ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι υπάρχουν μόνον 2 επιλογές: "οι διαπραγματεύσεις ή η βία".

"Για εκείνους που θέλουν το διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει τη σύγκρουση, θα λάβουν μια σκληρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές" δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αρσέν Αβάκοφ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και πάλι στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Φιλορώσοι έχουν εισβάλει από το βράδυ της Τρίτης σε κυβερνητικό κτίριο στο Λουχάνσκ και κρατούν ομήρους περίπου 60 άτομα.

Ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και μέσα στην ουκρανική Βουλή.

Σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες του Κιέβου και της Δύσης για την παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία, η Μόσχα αρνήθηκε ότι σχεδιάζει να εισβάλει και πάλι στη γειτονική της χώρα.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους για να ανησυχούν", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η Ρωσία έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δεν διεξάγει ασυνήθεις ή εκτός προγράμματος στρατιωτικές δρατηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίες θα είχαν στρατιωτική σημασία".

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία.

"Δυστυχώς, σε πολλές περιοχές δεν είναι σαφές ότι η Ρωσία συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

"Κατά συνέπεια, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε: από την μία πλευρά συνεχίζουμε τον διάλογο, αλλά από την άλλη πλευρά καθιστούμε σαφές ότι κατά την δική μας άποψη η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην επιλογή του δικού της δρόμου προς την ανάπτυξη. Αυτό το ζητούμε. Η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της για το μέλλον της", είπε.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα συναντηθούν για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για την πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης.

Σε τηλεφωνική τους συνομιλία χθες οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συμφώνησαν για την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επιρρίψει σε ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας.

news.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

  • Blogger Comment
  • Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Copyright © 2012 Πολεμικo Ημερολoγιο All Right Reserved
Κατασκευή ιστοσελίδωνVelvetStudio.gr