shadow

Ο Πούτιν το είπε ξεκάθαρα: Η Ουκρανία έχει εμφύλιο -Οι Αμερικανοί φίλοι μας υποστήριξαν το πραξικόπημα


Από τα πιο… επίσημα χείλη ακούστηκε για πρώτη φορά η λέξη «εμφύλιος», καθώς, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή είναι και η πρώτη φορά που κάποιος υψηλός αξιωματούχος εκφράζεται με βεβαιότητα για το γεγονός πως στη χώρα έχει ήδη ξεκινήσει ο εμφύλιο σπαραγμός, ενώ, την Κυριακή οι Ουκρανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές.

Η κρίση στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ) Γιανουκόβιτς απέρριψε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας, και εν τέλει, επικρατεί χάος κι ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος», υποστήριξε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, στη βορειοδυτική Ρωσία.

Εξάλλου ο Πούτιν εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ.

Επικρίνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού αερίου – διστάζει περισσότερο από την Ουάσινγκτον να επιβάλει εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται τη στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά τη μεταφορά αερίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως οι δυτικές χώρες με τις ενέργειές τους επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί εξάλλου να επιτρέψει στη Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν μια συμφωνία ύψους 400 δισεκ. δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε ακόμη ότι η χώρα του ενδέχεται να δημιουργήσει ένα ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο θα συμβάλλει να αντικατασταθούν τα δυτικά προϊόντα εισαγωγής με εγχωρίως παραγόμενα. Εξάλλου, η κυβέρνηση θα χορηγεί φθηνές πιστώσεις σε εγχώριες βιομηχανίες, με επιτόκιο όχι υψηλότερο από το ρυθμό του ετήσιου πληθωρισμού συν 1%, υποσχέθηκε.

Χρήσιμα links

Καταγγελίες από τη Μόσχα: Ξένοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων

Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ κατήγγειλε ότι ξένοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

«Υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στα γεγονότα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Γκερασίμοφ, σύμφωνα με ταρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δεκάδες ξένοι μισθοφόροι, ανάμεσά τους και Αμερικανοί, συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλευρό των αρχών του Κιέβου» δήλωσε πηγή του ρωσικού γενικού επιτελείου, σύμφωνα με το Interfax. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει, σύμφωνα με το Interfax, ότι μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Σλαβιάνσκ, υπάρχουν «ξένοι που μιλούν αγγλικά».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταγγείλει την παρουσία αμερικανών μισθοφόρων στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, κάτι που ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Τζέφρι Πίατ έχει διαψεύσει. Η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag είχε δημοσιεύσει στις αρχές του Μαΐου την πληροφορία ότι περίπου 400 μισθοφόροι της αμερικανικής Academi, γνωστότερης με την ονομασία Blackwater, της διαβόητης εταιρίας που κατηγορήθηκε για εκγλήματα πολέμου στο Ιράκ, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Ωστόσο, στο δημοσίευμα διευκρινιζόταν ότι δεν είναι γνωστό ποιος έκλεισε το συμβόλαιο με την Academi.


 

iefimerida.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα …

Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας…

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook

Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

Ο Πούτιν το είπε ξεκάθαρα: Η Ουκρανία έχει εμφύλιο -Οι Αμερικανοί φίλοι μας υποστήριξαν το πραξικόπημα

Χρήσιμα links

Σχετικά άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>