soon

Τραβάει από τη μύτη τη Δύση ο Πούτιν

Τι γράφει ο διεθνής τύπος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Η General Anzeiger της Βόννης υποστηρίζει ότι ο Πούτιν γελοιοποίησε τους πάντες. Στη φωτογραφία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (κέντρο) συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού (αριστερά) ετοιμάζεται να παρακολουθήσει στρατιωτική άσκηση στο Λένινγκραντ.

Ο γερμανικός και ο διεθνής τύπος σχολιάζουν σήμερα τις εξελίξεις στην Κριμαία και την Ουκρανία και αναρωτιούνται πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πρόεδρος Πούτιν στην χερσόνησο της Κριμαίας.

«Καμιά πλευρά δεν διδάχθηκε από τα σφάλματά της». Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αμφισβητεί το κατά πόσο ενδεχόμενη λήψη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Οι κυρώσεις χρησιμοποιήθηκαν συχνά το τελευταίο διάστημα σε χώρες με εγκληματίες αρχηγούς και είχαν μερική επιτυχία. Όμως ως πυρηνική δύναμη, ως χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και ως απαραίτητος προμηθευτής ενέργειας η Ρωσία δεν μπαίνει σε αυτήν την κατηγορία των χωρών. Κυρώσεις σε βάρος της θα μπορούσαν να κοστίσουν πολύ σοβαρά σε αυτούς που θα τις επέβαλαν. Διότι εάν έκλεινε η Μόσχα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, θα είχε τεράστιες επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Η General Anzeiger της Βόννης υποστηρίζει ότι ο Πούτιν γελοιοποίησε τους πάντες. «Τον πρόεδρο Ομπάμα, την καγκελάριο Μέρκελ, το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα την Κάθριν Αστον, που τα τελευταία 5 χρόνια προσπαθεί να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Όλους αυτούς τους τραβάει από τη μύτη ο Πούτιν στην παγκόσμια αρένα. Από την Ουάσιγκτον μέχρι τις Βρυξέλλες οι σύμβουλοι ψιθυρίζουν ότι με στρατιωτικά μέσα δεν γίνεται τίποτα. Όποιος θέλει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θα πρέπει να έχει έναν ολόκληρο στρατό στα νώτα του. Εάν δεν τον έχει θα πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη Μόσχα και ότι αντιμετωπίζει τους ηγέτες του Κρεμλίνου ως ισότιμους εταίρους».

EURONEWS

Συνάντηση γ.γ.ΟΗΕ - ρώσου ΥΠΕΞ για την Κριμαία

Η Rundschau της Φραγκφούρτης υποστηρίζει ότι η εισβολή του Πούτιν έχει μακρά προϊστορία. «Δείχνει ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Δύση δεν διδάχθηκαν από τα σφάλματα του παρελθόντος. Αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποκλιμάκωση της κατάστασης φέρει η Δύση. Στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών θα έπρεπε να είχε προσκληθεί ως παρατηρητής και ο Λαβρόφ. Θα ήταν μια πράξη αυτοπεποίθησης από τη Δύση».

Η γαλλική Le Figaro υποστηρίζει ότι το ρωσικό σενάριο στην Ουκρανία έχει ήδη γραφτεί από το Αφγανιστάν το 1979 μέχρι τη Γεωργία το 2008. «Μπορεί μάλιστα κανείς να υποθέσει ότι η ‘ρωσική ειρήνη’ δεν θα τελειώσει στην Κριμαία, αλλά θα καταλάβει και το 1/3 της Ουκρανίας. Μέχρι τότε οι Δυτικοί μάλλον θα παραμείνουν με δεμένα τα χέρια κι αυτό ο Πούτιν το γνωρίζει, όπως και οι Ουκρανοί, που προετοιμάζονται για έναν πόλεμο στην Κριμαία».

Η ολλανδική DeTelegraaf σημειώνει ότι με την κατάληψη της Κριμαίας η Ρωσία παραβίασε τη Χάρτα των ΗΕ. «Το ερώτημα είναι εάν η Δύση είναι σε θέση να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στον ρωσικό κίνδυνο. Η προειδοποίηση του Ομπάμα ότι εισβολή στην Ουκρανία θα είχε τεράστιο τίμημα, δεν τάραξε τον Πούτιν. Αυτό αποτελεί οδυνηρή ήττα για τον Ομπάμα, που το γόητρό του στη διεθνή σκηνή έχει υποστεί πλήγμα, γιατί στην κρίση στη Συρία τα λόγια του δεν ακολούθησαν πράξεις».

CNNINTERNATIONAL

Αυστηρό μήνυμα Άστον προς τη Ρωσία

Τέλος η βρετανική Independent γράφει ότι εάν οι δυτικοί πολιτικοί θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν την Ουκρανία, να ξεγράψουν την Κριμαία και να στηρίξουν οικονομικά τους Ουκρανούς. «Χωρίς επενδύσεις και με τον κίνδυνο να αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, σε περίπτωση που οι Ρώσοι σταματήσουν την ροή, οι Ουκρανοί θα χρεοκοπήσουν… η μόνη ελπίδα είναι οι διαπραγματεύσεις της Δύσης με τη Μόσχα και το Κίεβο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μια λανθασμένη κίνηση, ή μια λανθασμένη δήλωση θα μπορούσε να ήταν μοιραία».

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ...

ΡΟΗ 7888071270237019434

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

emo-but-icon



Π. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ e-mail ΣΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

FB

G+

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

item