Πέμπτη, Φεβρουαρίου 06, 2014
0

Σύμφωνα με το άρθρο, η υπηρεσία διευκόλυνε την μετακίνηση τουλάχιστον 50.000 παράνομων μεταναστών το χρόνο από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της βορείου Αφρικής, από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου

Τουρκικό δημοσίευμα επιβεβαιώνει παλαιότερες πληροφορίες για την συμμετοχή της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών JITEM στην μεταφορά παράνομων μεταναστών από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το 2002.

Το δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Aksyon, (τεύχος Νο 1000, στις 3-9 Φεβρουαρίου 2014) όπως αναδημοσιεύτηκε από τον δημοσιογράφο Νίκο Χειλαδάκη στην ιστοσελίδα defencenews.gr αναλύει τη δράση της άγνωστης για πολλά χρόνια υπηρεσίας πληροφοριών της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής της περιβόητης JITEM.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για την απάνθρωπη συμπεριφορά, των στελεχών της απέναντι στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας εκτελέσεις, δολοφονίες πολιτικών αντιφρονούντων, Κούρδων ακτιβιστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 2004 όταν η υπηρεσία διαλύθηκε από την νέα τουρκική κυβέρνηση.

Επισήμως η ύπαρξη της υπηρεσίας έγινε γνωστή στα τέλη του 1996 αρχές του 1997 μετά το σκάνδαλο του Σουσουρλούκ. Για πολλά χρόνια η υπηρεσία ήταν το φόβητρο για κάθε Κούρδο και κάθε άτομο που αντιστεκόταν στο τουρκικό παρακράτος ή βαθύ κράτος.

Σύμφωνα με το άρθρο, η υπηρεσία διευκόλυνε την μετακίνηση τουλάχιστον 50.000 παράνομων μεταναστών το χρόνο από μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της βορείου Αφρικής, από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου.

Φυσικά οι διεκπεραίωση των χιλιάδων παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα γινόταν έναντι αμοιβής χιλιάδων δολαρίων. Το κέντρο συγκέντρωσης των παράνομων μεταναστών στις τουρκικές ακτές ήταν η πόλη του Αιδινίου, ενώ το στρατηγείο των επιχειρήσεων προώθησης των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν η Κωνσταντινούπολη.

Πριν από μερικά χρόνια το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή είχε εγκλωβίσει ένα σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου από όπου προέρχεται και η σχετική φωτογραφία την οποία τράβηξε ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικήτας.

Το τουρκικό σκάφος μετέφερε παράνομους μετανάστες στη Λέσβο και μόλις έγινε αντιληπτο από το ελληνικά σκαφη προσπαθούσε απεγνωσμένα να διαφύγει του κλοιού που τα τρία σκάφη του Λιμενικού είχαν σχηματίσει.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή υπάρχουν ακόμα και σήμερα τουλάχιστον 15 αξιωματικοί της τουρκικής Ακτοφυλακής που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις προώθησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ τα σημεία αναχώρησης των πλοιαρίων που μεταφέρουν του μετανάστες από τις μικρασιατικές ακτές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι γνωστά και έχουν επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ

Blogger Widgets

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου