Παρασκευή, Φεβρουαρίου 07, 2014
0

Συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, πραγματοποιεί στις 17:00 σήμερα, Παρασκευή, η αφγανική κοινότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νεκρούς πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι.

Όπως σημειώνουν: «Θα ζητήσουμε από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες, θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη για τα θύματα του ναυαγίου και θα τιμήσουμε τη μνήμη όλων των νεκρών των περιστατικών στο Αιγαίο, ανάβοντας ένα κεράκι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 117 μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Ερυθραία εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για την υπόθεση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, στην ανακοίνωση της Frontex (Αναφορά Σοβαρού Γεγονότος) της 20/1/2014 υιοθετείται η εκδοχή του λιμενικού.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Oι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν το ελληνικό Λιμενικό Σώμα για έναν ύποπτο στόχο 1,5 ναυτικό μίλι ΝΑ από το Φαρμακονήσι. Το περιπολικό σκάφος 136 του Λιμενικού Σώματος κατέφτασε στο σημείο και εντόπισε αλιευτικό σκάφος με το όνομα Cunzuru, υπό τουρκική σημαία, που μετέφερε μετανάστες.

»Για λόγους ασφαλείας (λόγω έντονης θαλασσοταραχής) το σκάφος του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη ρυμούλκηση, οι μετανάστες υποστηρίζουν πως δύο εξ αυτών έπεσαν στη θάλασσα, και όλοι οι μετανάστες κινήθηκαν προς τη δεξιά πλευρά του σκάφους. Αποτέλεσμα, το αλιευτικό ανετράπη και βυθίστηκε αμέσως. Ολοι οι επιβαίνοντες μετανάστες βρέθηκαν στη θάλασσα. Το Λιμενικό ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, και 16 άτομα διασώθηκαν. Οι διασωθέντες υποστήριξαν πως άλλοι 12 μετανάστες παγιδεύτηκαν στην καμπίνα του σκάφους».

Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στη γερμανίδα ευρωβουλευτή του CSU Μόνικα Χοχλμάιερ, κατόπιν ερώτησής της.

Η χώρα έχει επικριθεί δρυμήτατα για τα γεγονότα. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί προς την Ελλάδα είναι πολύ, πολύ σοβαροί» και πρόσθεσε πως «η επαναπροώθηση είναι παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι μια ανεξάρτητη δικαστική έρευνα για την τραγωδία είναι σε εξέλιξη. «Θέλουμε να μάθουμε την πλήρη αλήθεια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου