Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014
0

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα έξω από το σπίτι τους, πέρασαν οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, κυρίως στα αυτοκίνητά τους, σε κλειστά γήπεδα, στα πλοία, σε λεωφορεία και σε κάποιες σκηνές.

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για άλλο ένα βράδυ γέμισε με σεισμόπληκτους, που δεν είχαν που να περάσουν το βράδυ τους.

Οι καιρικές συνθήκες στο νησί παραμένουν αντίξοες, με τη θερμοκρασία τις βραδινές ώρες να πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι δυνατοί άνεμοι και οι συνεχείς βροχοπτώσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των ενόπλων δυνάμεων, τα προβλήματα είναι πολλά μετά τον

σεισμό των 5,7 Ρίχτερ

, με κυριότερα τον αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι, αλλά και τις μεγάλες ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου που κατέστησαν αδύνατη την προσέγγιση πλοίων.

Δέκα μετασεισμοί σημειώθηκαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά.

Οι πλειονότητα των μετασεισμών είχε μέγεθος κάτω από 3 Ρίχτερ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το EMSC, στις 01:40 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η δόνηση είχε επίκεντρο 6χλμ. δυτικά της Σάμης και 11χλμ. βορειοανατολικά του Αργοστολίου. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2χλμ.

Λίγα λεπτά αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 01:58 σημειώθηκε ο ισχυρότερος μετασεισμός που καταγράφηκε μέσα στη νύχτα, μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 12χλμ. νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται η Κεφαλονιά

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύσσεται όλη η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέων Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ επισήμανε ότι «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Σχέδιο «Δευκαλίων» με τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Στο νησί καταφθάνει ένα μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.

Στο ίδιο αεροσκάφος επιβαίνουν άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».

Για την Κεφαλονιά έχει αναχωρήσει και το δεύτερο αρματαγωγό «Ικαρία» το οποίο μεταφέρει μηχανήματα, οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας, σκηνές, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, τζιπ, βυτιοφόρο 4.500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Εν τω μεταξύ έφθασαν στο Ληξούρι και αναλαμβάνει καθήκοντα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει τόσο για την εξέλιξη της κατάστασης όσο και για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Νωρίτερα την Δευτέρα έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους. Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί.

Στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες 250 κλίνες.

Μεγάλη κινητοποίηση για τους σεισμοπαθείς στο Ληξούρι

Οπως μεταδίδει το kefaloniapress.gr, στο Ληξούρι πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου και του δημάρχου της πόλης.

«Βλέπουμε ποια κτήρια είναι κατάλληλα, για να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους απόψε. Κάνουμε έναν συντονισμό με την πολιτική προστασία, τον δήμαρχο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα περάσει η σημερινή νύχτα, για να μην είναι οι άνθρωποι στο δρόμο» δήλωσε κ.Αρβανιτόπουλος.

Στη διάθεση των κατοίκων του Ληξουρίου διατέθηκαν 10 λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ στήθηκαν σκηνές στο γήπεδο Αγίου Αντωνίου και στο ΠΙΚΠΑ μοιράζεται φαγητό.

Εκτός από τις σκηνές που πρόκειται να φιλοξενήσουν τους πληγέντες από το σεισμό, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Επίσης ταχύπλοο σκάφος θα δέσει στο Ληξούρι και θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ιατρικής βοήθειας προς το Νοσοκομείο Αργοστολίου ή στο Προμηθεύς.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός, καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων, ενώ με δυσκολία διέρχονται τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

Στο λιμάνι του Ληξουρίου όπου αποκολλήθηκε ο προβλήτας ενώ όσα σκάφη βρίσκονταν στις σκαλωσιές για εργασίες έπεσαν και τσακίστηκαν στο τσιμέντο. Κλειστοί είναι δρόμοι λόγω κατολισθήσεων, ενώ νέες ζημιές έχουν καταγραφεί σε πολλά κτίρια.

Πολλές περιοχές του Ληξουρίου έχουν μείνει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι κολώνες της ΔΕΗ έχουν πέσει ή έχουν πάρει κλίση, κάτι που συμβαίνει και με κτίρια.

Πλέον, όλα τα κτίρια του νησιού θα υποστούν νέους ελέγχους με τους μηχανικούς να ξεκινούν από την αρχή την δουλειά της εκτίμησης των φθορών σε αυτά. Σύσκεψη πραγματοποιείται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων στο κτίριο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, για να συζητηθούν οι πρώτες καταγραφές του νέου μεγάλου σεισμού.

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων ο αρχιεπίσκοπος

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος επισκέπτεται το νησί, η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

Η οργάνωση της εκκλησίας "Αποστολή" έχει αποστείλει παλέτες με εμφιαλωμένο νερό καθώς υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης ενώ θα αποστείλει τρόφιμα τα οποία σε συνεργασία με τις δυνάμεις του στρατού θα διανέμονται σε οργανωμένα συσσίτια.

Κλιμάκιο υπουργών και αξιωματούχων στο νησί

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.

Στην Κεφαλονιά θα βρεθούν για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο καιρός στην Κεφαλονιά είναι πολύ κακός, με τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατούς ανέμους, φαινόμενα που κάνουν την ζωή των σεισμόπληκτων ακόμα πιο δύσκολη.

Παπαζάχος: Να μην μπαίνουν οι κάτοικοι σε σπίτια που δεν έχουν ελεγχθεί

Σεισμό 7 Ρίχτερ αναμένει μέσα στην επόμενη 10ετία στην Κεφαλονιά ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος όπως δήλωσε τη Δευτέρα σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μου αυτό λέει, πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, διευκρίνισε δε ότι οι σεισμοί στο νησί είναι δύο διαφορετικοί, που προήλθαν από δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου ρήγματος. Ο κόσμος, είπε ο καθηγητής, να μην μπει στα σπίτια του αν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί.

ΠΗΓΗ

Blogger Widgets

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου