Τρίτη, Φεβρουαρίου 11, 2014
0
<

H τουρκική κορβέτα Badirma, διέπλευσε τις ακτές της Ανατολικής Αττικής πριν από τρεις ώρες σε τόσο κοντινή απόσταση που ήταν ορατή από τα Μεσόγεια. Το πλοίο απέπλευσε τη νύχτα από τα Δαρδανέλια και ακολούθησε πορεία νοτιοδυτικό θέτοντας σε συναγερμό το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Αμέσως μία πυραυλάκατος τέθηκε σε παρακολούθησή του από το βόρειο Αιγαίο και ενά άρχισε να προσεγγίζει την Εύβοια προσ΄τεθηκε και μία φρεγάτα στα πλοία που το παρακολουθούσαν.

Στις 08.00 περίπου πέρασε τα στενά του Καφηρέα και πλησίασε ανοικτά της Ραφήνας. Σε αυτή την φάση δύο μαχητικά F-16 της ΠΑ απογειώθηκαν από την βάση τους και πέταξαν πάνω από το πλοίο σε απόσταση "αναπνοής".

Είναι η πρώτη φορά που F-16 στέλνονται σε "αναχαίτιση" φρεγάτας αφού τις προηγούμενες αποστολές τις εκτέλεσαν Mirage 2000BGM με βλήματα Exocet. Πλέον όμως και τα F-16 έχουν δυνατότητα εκτέλεσης αποστολών αέρος-επιφανείας, όπως καταδείχθηκε σε πρόσφατη άσκηση, με ρίψη βομβών κατευθυνόμενων με λέηζερ (LGB).

Πρακτικά έγινε η πρώτη στοχοποίηση τουρκικού πολεμικού με βόμβες λέηζερ, μία τακτική που θέλει υψηλή κατάρτιση και εκπαίδευση, την οποία αν μη τι άλλο την έχουν τα στελέχη της ΠΑ.

Μία πληροφορία που δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί αναφέρει ότι τα ελληνικά μαχητικά ήταν εξοπλισμένα και με κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-εδάφους (χρησιμοποιούνται και κατά μεγάλων μονάδων επιφανείας) AGB-65 Maverick.

Η τουρκική φρεγάτα συνεχίζοντας την πορεία της έφτασε στην Τζιά, εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και έχοντας ανοικτούς τους αισθητήρες της, άρα δεν τίθεται θέμα αβλαβούς διέλευσης.

Τα μαχητικά πέρασαν και πάλι από πάνω της και αυτή την στιγμή βρίσκεται δυτικά της Μήλου παρακολουθούμενη από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου