Σάββατο, Φεβρουαρίου 08, 2014
0

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει πλέον για τους Κρητικούς οι συνεχόμενοι σεισμοί μικρής και μεγάλης εντάσεως, μονίμως συντεταγμένοι σε μια οριοθετημένη περιοχή νότια της Κρήτης. Τι συμβαίνει, γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα τους και αν μπορούν να συνδεθούν με τις.... έρευνες για πετρέλαιο.

Πριν από λίγες εβδομάδες και χωρίς να πάρει ιδιαίτερη έκταση από τοπικά και εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ, κάτω από τη μύτη του ευρέως κοινού αλλά και κατά πολλούς υπό τη σκέπη της παγκόσμιας “λοβιτούρας”, διενεργήθηκε στη Βαρκελώνη από την AAPG (Αμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίου) με θέμα:

Εξερευνώντας την Μεσόγειο:

Νέες σκέψεις-δεδομένα σε έναν αρχαίο θαλασσόδρομο - Η «θάλασσα στο μέσο της γης» Η Μεσόγειος.

(Exploring The Mediterranean: New Concepts In An Ancient Seaway - Τhe “sea in the middle of the earth” - The Mediterranean).

Διήρκεσε δε από τις 8 έως τις 10 Απριλίου 2013.

Σερβιρίστηκε ως ένα συνέδριο για την ανάδειξη της Μεσογειακής ομορφιάς και έτσι παρουσιάστηκε μπρος τα έξω. Υπήρξε όμως ένας τομέας συζήτησης στον οποίο δεν έγινε εκτενή αναφορά και ο οποίος θεωρείται ως η γενεσιουργός αιτία της διεθνής αυτής συνάντησης - ενημέρωσης των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ποιος ήταν αυτός; Τα σεισμικά σκουπίδια, απόρροια των ενεργειακών ερευνών με τη μέθοδο fast track που διενεργούνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Ιόνιο και η Νότια Κρήτη.

Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες γραμμές καταγραφής σεισμικών δεδομένων, που προκύπτουν από την πρώτη επεξεργασία ποσοστού λίγο πάνω από το 30% του συνολικού πεδίου που έχει ερευνηθεί από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer το οποίο αύξησε το στόχο του βεληνεκούς της σεισμικής χαρτογράφησης στα 12.341 χλμ., κατόπιν αιτήματος της εταιρείας “Total” και των δύο αμερικανικών εταιρειών “Chevron” και “ExxonMobil”, οι οποίες αγόρασαν τα επιπλέον στοιχεία.

Πως προκύπτουν σεισμοί από τις έρευνες για πετρέλαιο .

Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες και πηγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση της μεθόδου εκρήξεων με πεπιεσμένο αέρα και προκαλούν ισχυρά ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων, με κατεύθυνση το βυθό και πιθανούς στόχους πετρελαίου.

Η ένταση των ηχητικών κυμάτων που βομβαρδίζουν την πηγή μπορεί να ξεπεράσει τα 250 dB, ένας θόρυβος που υπό κανονικές συνθήκες κενού αέρος, μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 3.000 χλμ!

Κάτι τέτοιο όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες μπορεί να προκαλέσει από μικρούς σεισμούς έως 4 Ρίχτερ αλλά και σοβαρές καταστροφές στην υποθαλάσσια ζωή, σκοτώνοντας πολλά από τα είδη ψαριών και θηλαστικών που φιλοξενεί η Μεσόγειος, ή στην καλύτερη περίπτωση να τα απομακρύνει για πολλά χρόνια από το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να εντάσσει τις σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο.

Στο παρακάτω βίντεο επιστήμονες εξηγούν πως ακριβώς δημιουργούνται οι σεισμοί:

ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου