Έπεσε στο προχθεσινό συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ένωσης το τείχος της απαγόρευσης των καλλιεργειών γενετικά τροποποιημένων οργανισμών(φυτών) στις χώρες-μέλη της Ένωσης.

Αυτό που κρύβει επιμελώς ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ είναι πως, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤ Οργανισμών είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους( αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής ,μπισκότα κ.λ.π. κ.λ.π.).

Ύστερα από14 χρόνια συζητήσεων και τέσσερα χρόνια παγώματος της σχετικής απόφασης, οι αρμόδιοι υπουργοί ,υπό την προεδρία του Έλληνα ομολόγου τους Γ. Μανιάτη πήραν, με σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, την πολιτική απόφαση να επιτρέψουν σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν την καλλιέργεια ΓΜΟ .Όσες χώρες δεν θέλουν, έχουν την δυνατότητα να επικαλεσθούν για να απαγορεύσουν αυτές τις καλλιέργειες, λόγους δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας.

Ο ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης προσπαθεί από προχθές να απαλύνει αυτή την απόφαση ,που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά γύρω στα τέλη τους έτους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιους ΓΤ Οργανισμούς θα επιτρέπει να καλλιεργούνται στο έδαφος της.

Αυτό που κρύβει επιμελώς ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ είναι πως, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤ Οργανισμών είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους( αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής ,μπισκότα κ.λ.π. κ.λ.π.).

Η Κοινοτική Συνθήκη επιβάλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών/προϊόντων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες που δεν διαθέτουν κανένα μέσον άμυνας τους.

Δεν ήταν η Ελλάδα αλλά η Γαλλία που έκανε μια λογική αντιπρόταση σ αυτό το συμβούλιο των Υπουργών ΠΕΚΑ σύμφωνα με την οποία να επιτραπεί η καλλιέργεια αυτών των μεταλλαγμένων σε δύο επίπεδα πράγμα που θα επέτρεπε τον καλύτερο έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Ο Γάλλος Υπουργός πρότεινε, συγκεκριμένα ,την επίσημη εγγραφή των αιτήσεων καλλιέργειας ΓΤ Οργανισμών που έχουν προηγουμένως εγκριθεί κατ αρχήν από την Ένωση σε μια λίστα και μόνο στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα τα κράτη-μέλη ν αποφασίζουν ποιους ΓΤ Οργανισμούς από τη συγκεκριμένη λίστα, επιθυμούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια τους καθώς και ποιούς από αυτούς απορρίπτουν.

Οι εταίροι όμως της Γαλλίας απέρριψαν τη λογική πρόταση της με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο σύστημα που προτείνει θα μπέρδευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και η επανεθνικοποίηση των σχετικών αποφάσεων καλλιέργειας θα μας έφερνε στην αρχή της διαπραγμάτευσης ,πολλά χρόνια πίσω.

Για να γνωρίζουν επιτέλους με ακρίβεια οι αναγνώστες, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που δεν επιθυμούν την καλλιέργεια των ΓΤ Οργανισμών αφού μόλις τέσσερις χώρες-μέλη ήσαν μέχρι χθες αντίθετες σ ένα καθεστώς εξαιρέσεων-απαλλαγών της υποχρέωσης για την καλλιέργεια τους στο έδαφος τους. Επρόκειτο για τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτή η αναστέλλουσα μειοψηφία που, με το βέτο της, είχε μπλοκάρει, στο παρελθόν, τη λήψη κάθε απόφασης τινάχθηκε χθες στο αέρα.

Η Μ. Βρετανία συμφώνησε με τη συμβιβαστική λύση που δεν πρόβαλε, όπως κακώς διαδίδεται, η Ελληνική Προεδρία αλλά, η Κομισιόν διότι, κατ αυτήν», δεν υπάρχουν, πλέον, σοβαροί λόγοι καθυστέρησης της στην πρόσβαση των ευρωπαϊκών αγορών στα γενετικά μεταλλαγμένα». Η Γερμανία ανάγγειλε ότι εγκαταλείπει την απόλυτη απόρριψη της στην καλλιέργεια και εμπορία ΟΓ Οργανισμών, αλλά θα επιδιώξει τώρα να διερευνήσει σε βάθος τι ακριβώς τη συμφέρει να κάνει σ αυτή την περίπτωση.

Έτσι, η αλλαγή στάσης των Βρετανών και των Γερμανών ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την χωρίς εμπόδια καλλιέργεια μεταλλαγμένων στους αγρούς των χωρών της Κοινότητας, μια απόφαση για την οποία είχαν δουλέψει πολύ οι ενδιαφερόμενες Πολυεθνικές που την περίμεναν υπομονετικά 14 ολόκληρα χρόνια. Μόνο το Βέλγιο αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν, μέσω της Ελληνικής προεδρίας, χωρίς όμως να αντιπροτείνει μια εναλλακτική σ αυτήν της Γαλλίας.

Έτσι, με τη συμβολή της Ελλάδας ,στο πρόσωπο του αρμοδίου Υπουργού της Γ. Μανιάτη, ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους-μέλους με τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων φυτών για να επιτραπεί η καλλιέργεια τους γενικά η σε συγκριμένα τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας τους.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ΓΤ Οργανισμοί-φυτά έχουν λάβει την έγκριση καλλιέργειας τους στο ευρωπαϊκό έδαφος, το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής πολυεθνικής ΜΟΝΣΑΝΤΟ, δύο ακόμη καλαμπόκια το ΒΤ176 και Τ25 καθώς και μια ποικιλία πατάτας η Αμφλόρα.

Άλλες μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων όπως η Ντυπόν ντε Νεμούρ, έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για καλλιέργεια επτά ακόμη μεταλλαγμένων φυτικών οργανισμών. Το ευρωπαϊκό οχυρό έπεσε όταν για κακή του τύχη προεδρεύων του συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος ήταν ο συμπατριώτης μας Γ. Μανιάτης.

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου