Οι υπηρεσίες παρακολουθήσεων NSA και GCHQ θα έχουν σύντομα την ικανότητα να κατασκοπεύουν σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς οι δυνατότητές των «εφαρμογών» τους υπερδιπλασιάζονται κάθε δεκαοχτώ μήνες, προειδοποίησε ο ιδρυτής των Wikileaks, Julian Assange σε δήλωση που παραχώρησε χθες στο συνέδριο τεχνολογίας South by Southwest.

O Julian Assange συνδέθηκε μέσω Skype στο συγκεκριμένο αλληλεπιδραστικό φεστιβάλ τεχνολογίας που πραγματοποιείται στην πόλη Austinτων Η.Π.Α., ώστε να τοποθετηθεί για την επαυξανόμενη απειλή των υπηρεσιών παρακολούθησης:

“Η ικανότητα να παρακολουθούνται όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη βρίσκεται όλο και πιο κοντά, και δίχως αμφισβήτηση η απειλή θα γίνει πραγματικότητα σε λίγα μόλις χρόνια. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε μία μαζική μεταφορά ισχύος και εξουσίας από τους ανθρώπους που τελούν υπό παρακολούθηση προς τα άτομα που ελέγχουν το σύμπλεγμα των υπηρεσιών παρακολουθήσεων. Η μετατόπιση αυτή αποτελεί μία «ενδιαφέρουσα» μεταμοντέρνα εκδοχή της έννοιας της εξουσίας”, δήλωσε ο Assange.

O Assange έθεσε επίσης το ακόλουθο ερώτημα: “Πώς είναι δυνατόν η εφεύρεση του διαδικτύου που ειδώθηκε από την παγκόσμια κοινότητα ως το μεγαλύτερο εργαλείο της σύγχρονης ανθρώπινης δημιουργίας, να σχεδιάσθηκε από κοινού και πλέον να εμπλέκεται στην πιο «επιθετική» μορφή κρατικής παρακολούθησης στην ανθρώπινη ιστορία;”

Ο ιδρυτής των Wikileaks πρόσθεσε ότι ο πλανήτης “οδεύει σε έναν νέο απολυταρχικό κόσμο — όχι υπό την μορφή του Σταλινισμού ή του PolPot, αλλά απολυταρχικός υπό την έννοια της απόλυτης παρακολούθησης.”

Πριν από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden (σ.σ. pentapostagma.gr– Edward Snowden leaks), η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων της NSA ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, – απευθύνθηκε ο Assange προς το κοινό του συνεδρίου πραγματοποιώντας δηλώσεις από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Στην πραγματικότητα, οι δημοσιογράφοι συνήθιζαν να αστειεύονται αναφερόμενοι στην NSA«ως μία ανύπαρκτη υπηρεσία».

Ο Snowden, πρώην στέλεχος της NSA, αποκάλυψε πέρυσι και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τις εφαρμοζόμενες πρακτικές των προγραμμάτων παγκόσμιων μαζικών παρακολουθήσεων με επικεφαλείς τις οργανώσεις NSA και GCHQ (σ.σ. pentapostagma.gr– η αντίστοιχη Βρετανική υπηρεσία). Οι αποκαλύψεις εξέθεσαν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τις πρακτικές παγίδευσης των δικτύων παροχής internet, των emails, και των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων απλών πολιτών αλλά και πολιτικών ηγετών.

Ο Assange άσκησε δριμεία κριτική κατά της υφιστάμενης ισορροπίας εξουσίας χαρακτηρίζοντας την ως μία μια απολυταρχική δυστοπία, εννοώντας ότι οι παρακολουθήσεις είναι απόλυτες, ώστε κανείς να μην υφίσταται εκτός των μηχανισμών του κράτους».

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου