Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή δήλωση του αμερικανού αρχηγού του μεικτού επιτελείου ενόπλων ... δυνάμεων, στρατηγού Martin Dempsey, « ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, εάν η κρίση στην Ουκρανία το απαιτήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και στο τηλεοπτικό κανάλι PBS για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση, ο στρατηγός Dempsey δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί την εξέταση όλων των παραμέτρων μέσω συζήτησης αλλά εξαρτάται ανάλογα και με το πώς η κατάσταση θα εξελιχθεί.

«Αλλά θέλω να θυμάστε, έχουμε υποχρεώσεις προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι εάν προκύψει οποιαδήποτε «κατάσταση», εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας» απάντησε ο Dempsey στον αμερικανό δημοσιογράφο.

Ο στρατηγός δήλωσε επίσης ότι, κατά τη γνώμη του, αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να εισβάλει σε ένα κυρίαρχο κράτος με το πρόσχημα της προστασίας των εθνοτικών Ρώσων στην Ουκρανία, θα βρεθούν υπό την απειλή αποσταθεροποίησης ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, οι Ρώσοι στρατιώτες των μονάδων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία προμηθεύτηκαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και πυρομαχικά και βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα όπως δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Vlad Lupan, γεγονός που «δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή για την περιοχή».

Οι μονάδες τους βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού. Οι φόβοι ότι σε αυτή η περιοχή της Μολδαβίας, που κατοικείται κυρίως από Ρώσους και Ουκρανούς, μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές είναι διάχυτοι στην περιοχή, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα point.md/ru/novosti, και πολλά ΜΜΕ.

Ανησυχίες στην Υπερδνειστερία

Ο τοπικός τύπος στην Υπερδνειστερία αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη αποσχιστικές τάσεις στην πόλη Tiraspol όπου φοβούνται την μεταφορά των ταραχών από την Ουκρανία στην πλευρά της Μολδαβίας, μια χώρα η οποία δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλά προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς πληθυσμού της. Η σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύεται από την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών και τον αυστηρότατο έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile η ουκρανική 95η Αεροκίνητη Ταξιαρχία, η οποία αποτελεί την «ραχοκοκαλιά» των ειδικών δυνάμεων του στρατού της Ουκρανίας, «αναχώρησε « μυστικά» από τη βάση της στο δυτικό τμήμα της χώρας το Σάββατο το βράδυ, για «άγνωστο προορισμό». Η βάση του Zhytomyr είχε αδειάσει εντελώς αναφέρουν πηγές του ισραηλινού πρακτορείου. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί Spetsnaz οδεύoυν προς την Κριμαία, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι οδεύουν για το Κίεβο με αποστολή την φρούρηση της προσωρινής κυβέρνησης.

Σχόλιο: Η «φωτιά» της Ουκρανίας, πιθανόν θα «κατέβει « ουσιαστικά στα Βαλκάνια με ότι αυτό συνεπάγεται. Εάν ξεκινήσουν ταραχές στην Μολδαβία, το ΝΑΤΟ πιθανόν θα απαντήσει.

Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα αυτή διαβιούν Εθνική σύνθεση (με βάση την απογραφή του 2004) Μολδαβοί: 75,8 %, Ουκρανοί: 8,4%, Ρώσοι: 5,8%, Γκαγκαούζ/ Γκαγκαούζoι (τουρκόφωνoι): 4,4%, Ρουμάνοι: 2,2 %, Βούλγαροι: 1,9%, Άλλοι: 1,3%.

Το σενάριο των αποσχίσεων πιθανόν να έχει συνέχεια αρχικά στην Β-Ε, που συνταράσσεται από διαδηλώσεις λόγω μεγάλης ανεργίας και ανέχειας. Την σκυτάλη στην συνέχεια θα παραλαμβάνει η ΠΓΔΜ, μια χώρα με τα ίδια προβλήματα, και τις δύο κοινότητες (Σλάβους-Αλβανούς) να βρίσκονται σε ένταση.

Τέλος στο Κόσοβο η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη όσο αφορά το βόρειο κομμάτι και την δεδηλωμένη ρωσική υποστήριξη στο θέμα αυτό. Γενικώς κινδυνεύει όλη η περιοχή των Βαλκανίων.Η χώρα μας προς το παρόν αποτελεί μία νησίδα ασφάλειας και ειρήνης. Αλλά σύμφωνα με μία ελληνική παροιμία « όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό σου»

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου