Oι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Ρουμανία, ενώ είναι έτοιμες να στείλουν και άλλα πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μετά το «κάζο» που έπαθαν με τη φρεγάτα «Taylor», η οποία έμεινε χωρίς προπέλα, σε μία προσπάθεια να αντιπαραθέσουν κάποιες δυνάμεις στη Ρωσική επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητας γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι Mark Henry Gitenstein «οι ΗΠΑ έχουν μία ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία αλλά πρέπει να εγκαταστήσουμε πυραύλους στη στρατιωτική βάση στο Deveselu, για να γίνει η παρουσία αυτή ισχυρότερη».

Αναφέρθηκε στο αντιτορπιλικό USS Truxtun που κατέπλευσε στην Κωστάντζα και επισήμανε πώς «τα πολεμικά μας πλοία θα επισκέπτονται τακτικά την Κωστάντζα, θα το δείτε αυτό».

Είναι δηλαδή ολοφάνερο και μετά τις δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή στη Ρουμανία πώς στόχος των ΗΠΑ είναι να έχει μία μονάδα αντιπυραυλικής προστασίας που προσφέρει το USS Truxtun στη Μαύρη Θάλασσα, όταν η Μόσχα ετοιμάζει εκτόξευση «καταιγίδας» πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή τις επόμενες ημέρες.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της αποστολής του. Τα περί κοινών ασκήσεων με Ρουμανία και Βουλγαρία αποτελούν καθαρό πρόσχημα.

Ο Mark Henry Gitenestein υποστήριξε επίσης πώς η βάση «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» θα ενισχυθεί από στρατεύματα των ΗΠΑ που αποσύρονται από το Αφγανιστάν, ενώ φάνηκε να εστιάζει στην περιοχή όχι της Κριμαίας, αλλά της Υπερδνειστερίας.

«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια ότι θα έχουμε δύο συγκρούσεις στην περιοχή, στην Υπερδνειστερία και στην Κριμαία, αλλιώς θα είναι τραγικό», πρόσθεσε.

Για τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Ρουμανία φαίνεται πώς αποτελεί «χαλί» η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας που υπεγράφη χθες. Επιχειρούν οι ΗΠΑ να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ και να το βάλουν από την «πίσω πόρτα» στην κρίση της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις του είναι περιορισμένες απέναντι στις δυνάμεις της Ρωσίας.

Αν δηλαδή το Κίεβο αιτηθεί στρατιωτική συνδρομή από την Ρουμανία είναι σα να την ζητάει από το ΝΑΤΟ, αφού οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρουμανίας θα εμπλέξει αυτόματα και το ΝΑΤΟ που είναι μέλος της συμμαχίας.

Και μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, βρίσκεται τόσο η Υπερδνειστερία, όσο και το κράτος της Μολδαβίας που η Δύση επιχειρεί να το σύρει εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και η ρωσόφωνη περιοχή της Οδησσού.

Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο μετά από μία ρωσική επιχείρηση στην Κριμαία να γίνει μία ενέργεια από πλευράς Δύσης, με «όχημα» το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Υπερδνειστερίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα έθεσε τις μονάδες της στην Υπερδνειστερία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μοίρασε στους στρατιώτες αλεξίσφαιρα γιλέκα και πυρομαχικά.

Το παιχνίδι φαίνεται πώς χοντραίνει και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από το δημοψήφισμα στην Κριμαία.

defencenet

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου