Tάταροι έξω από το Διοικητήριο της Σεβαστούπολης σηκώνουν την εθνική τους σημαία (Reuters)

Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά, Βρυξέλλες για το pentapostagma.gr

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu δήλωσε σήμερα 03/03/14 ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τατάρων της Κριμαίας και ήδη έχει συναντηθεί με σχεδόν 50 εκπροσώπους Ταταρικών Ενώσεων της Κριμαίας.

“Όποτε υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας θα είμαστε οι πρώτοι που θα τoυς βοηθήσουμε”

Σύμφωνα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών “οι Τάταροι αντιπροσωπεύουν το 13% της Κριμαίας και ότι εάν η περιοχή συνεχίσει να βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, οι Τάταροι φοβούνται ότι θα πρέπει να πάρουν πάλι το δρόμο της εξορίας”.

“Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων φυλάει τα ισλαμικά τεμένη και είναι στους δρόμους καθώς φοβούνται μια επανάληψη του εκτοπισμού τους το 1944″. Τότε ο Στάλιν τους είχε εκτοπίσει λόγω της συμμαχίας τους με τον χιτλερικό στρατό , όπως άλλωστε είχαν κάνει και οι Ουκρανοί ιδιαίτερα της περιοχής της Γαλικίας.

Η Νταβούτογλου δήλωσε καταληκτικά ότι” η Τουρκία είναι η πατρίδα των Τατάρων , μπορούν να επιστρέψουν όποτε θέλουν” και τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Τουρκίας επουδενί δεν έχουν κατά νου “να επιδείξουν αδιαφορία σε όποιο ζήτημα έχει σχέση με τους συμπατριώτες τους στην Κριμαία ή όπου αλλού στον κόσμο”. (Anadolou Agency)

Από ρώσικης πλευράς , τα τηλεοπτικά δελτία αναφέρουν ότι ο Τουρκικός Τύπος βρίθει άρθρων που υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε η Μεγάλη Αικατερίνη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1783, η χερσόνησος περνούσε στη Ρωσία υπό τον όρο της μη αυτονόμησής της. Αποφαίνονται λοιπόν ότι εάν η Κριμαία αυτονομηθεί τότε θα πρέπει να επιστρέψει στην προτέρα της κατάσταση.

Ο Ρώσος πολιτειολόγος Vsevolod Sazonov έκανε δηλώσεις στο στο ρωσικό κανάλι lifenews δίνοντας διαφορετική ερμηνεία στη Συνθήκη και κατέληξε στο ότι υπήρξε το δημοψήφισμα του 1991 όπου το 93% των κατοίκων της Κριμαίας είχε επιλέξει την αυτονομία της χερσονήσου.

Tάταρος της Κριμαίας φωτο BBC

H Todayszaman σήμερα φιλοξενεί άρθρο του Hasan Kanbolat o οποίος αν και πιο μετριοπαθής υποστηρίζει την τουρκική ταυτότητα των Τατάρων και εκφράζει την αντίθεσή του στην πολιτική της Ρωσίας:

“Όταν το Χανάτο της Κριμαίας προσαρτήθηκε επίσημα στη τσαρική Ρωσία το 1783 ,εκατοντάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας και άτομα εκτοπίστηκαν από την περιοχή προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία.Όσοι Τάταροι παρέμειναν εξορίστηκαν στην Κεντρική Ασία το 1944 από το Στάλιν. Ενδιάμεσα είχε προηγηθεί στις 9 Δεκεμβρίου 1917, η Λαική Δημοκρατία της Κριμαίας που είχε σχηματισθεί από τους Τατάρους της Κριμαίας και από τον πρόεδρο συνιδρυτή της, Noman Çelebicihan. Ο ίδιος είχε γράψει το ποίημα που αποτέλεσε τον εθνικό ύμνο της Ταταρικής Κριμαίας.Όταν την Κριμαία την κατέλαβαν οι μπολσεβίκοι τον Ιαναουάριο του 1918, ο Çelebicihan συνελήφθηκε και εκτελέστηκε.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί de facto διαιρέσεις για να τιμωρήσει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες, εκμεταλλευόμενες την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης επειχείρησαν ή επιχειρούν να συνάψουν πιο γερούς δεσμούς με τη Δύση.”

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου