Εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας να βρίσκονται σε τεταμένο επίπεδο το αμερικανικό Ναυτικό ζήτησε άδεια από τις τουρκικές αρχές για να περάσουν τα στενά του Βοσπόρου δύο αμερικανικά πολεμικά σκάφη.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Al Jazeera Turk λέγοντας πως τα αμερικανικά πλοία (ένα κατ΄ άλλες πηγές) πρόκειται να αφιχθούν στα στενά των Δαρδανελίων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες το κράτος το οποίο επιθυμεί να πάρει άδεια; Από τις τουρκικές αρχές ούτος ώστε σκάφη του να περάσουν τα στενά –είτε εξερχόμενα είτε εισερχόμενα στη Μαύρη Θάλασσα- πρέπει να έχουν ειδοποιήσει προ 15 ημέρου την πρόθεσή τους. Θεωρείται αμφίβολο εάν οι ΗΠΑ έχουν κάνει τέτοιο αίτημα με την προθεσμία των 15 ημερών αλλά στις αναφορές του τουρκικού Τύπου επιβεβαιώνεται πως οι τουρκικές αρχές έχουν την σχετική άδεια για τα αμερικανικά σκάφη προκειμένου να κατευθυνθούν στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς όμως να αποκαλύπτουν πότε ακριβώς έγινε το αμερικανικό αίτημα .

Όπως αναφέρει η Hürriyet Daily και το World Bulletin οι τουρκικές αρχές έχουν αρνηθεί να δώσουν στη δημοσιότητα το όνομα του πλοίου ή των πλοίων που πρόκειται να περάσουν από τα στενά, και το μόνο που είπαν είναι πως αυτό δεν είναι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush καθώς είχε αναφερθεί σε ορισμένα δημοσιεύματα καθώς εμπίπτει στη συνθήκη του Μοντρέ του 1936 αναφορικά με το εκτόπισμα του σκάφους. Σύμφωνα με αυτή σκάφη που το εκτόπισμά τους ξεπερνά τους 45.000 τόνους και που δεν ανήκουν σε κράτη τα οποία βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορούν να διαπλεύσουν το Βόσπορο.

Το πιθανότερο πάντως είναι πως πρόκειται για σκάφος ή σκάφη κλάσης Arleigh Burke.

Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν αμερικανικά σκάφη στη Μαύρη Θάλασσα καθώς το USS Mount Whitney (LCC/JCC 20) το οποίο είχε σταλεί για την παροχή υποστήριξης σε περίπτωση τρομοκρατικού κτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Sochi πέρασε το Βόσπορο στις 27 Φεβρουαρίου κατευθυνόμενο προς τη Μεσόγειο ενώ το έτερο σκάφος η φρεγάτα Ο.Η. Perry USS Taylor είχε προσαράξει σε τουρκικό λιμάνι έχοντας υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στο μεταξύ πέρασε σήμερα τα στενά του Βοσπόρου η ουκρανική φρεγάτα και ναυαρχίδα του ουκρανικού Στόλου Hetman Sahaidachny κλάσης Krivak III (Project 1135.1) η οποία βρισκόταν σε ανάπτυξη στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επιχείρησης Atalanta και της CTF-151 (Combined Task Force 151) όλες στο πλαίσιο αποστολών για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Λίγη ώρα μετά με το διάπλου της ουκρανικής φρεγάτας τα Στενά πέρασε και η τουρκική φρεγάτα TCG Yavuz η οποία ακολούθησε το ουκρανικό σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα. Ο τελικός προορισμός της ουκρανικής φρεγάτας είναι άγνωστος αλλά δύο είναι οι περιπτώσεις: Ή θα καταπλεύσει στη Σεβαστούπολη ουσιαστικά εντασσόμενη στις δυνάμεις της Κριμαίας ή στην Οδησσό.

defencenet.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου