Λευκωσία: H επικείμενη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ προαναγγέλλει σειρά εξελίξεων που μπορεί να περιλαμβάνει και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τις ακτές του Ισραήλ στην Τουρκία, αναφέρουν πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην Τουρκία.

Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συμφώνησαν για το ύψος και τη μορφή της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στους συγγενείς των θυμάτων της υπόθεσης του πλοίου «Μavi Marmara», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση 20 εκατ. τουρκικών λιρών (8 εκατ. ευρώ) στα θύματα της επίθεσης και να αποδεχθεί την ευθύνη της επίθεσης εναντίον των Τούρκων πολιτών -όπως ζητούσε η 'Αγκυρα. Εξασφάλισε ωστόσο ότι θα σταματήσουν οι ποινικές διώξεις των Ισραηλινών που εμπλέκονταν στην επίθεση.

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας διαπραγματεύθηκε τουρκική αντιπροσωπεία που επισκέφτηκε το Ισραήλ την περασμένη Κυριακή, ανέφεραν επίσης δημοσιεύματα της εφημερίδας «Haaretz».

Ως ένδειξη για την επικείμενη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αντιμετωπίζεται και η ανακοίνωση της επανάληψης των πτήσεων της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al που είχαν διακοπεί το 2007 όταν η Τουρκία αρνήθηκε να εφαρμόσει τους ειδικούς κανονισμούς ασφαλείας που ζητούσε η ισραηλινή πλευρά.

Η παρουσία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Νατζί Κορού, στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Ιανουαρίου, είναι μια ακόμα ένδειξη αυτών των εξελίξεων. Το Ισραήλ χαιρέτισε επισήμως την παρουσία του Κορού στην εκδήλωση μνήμης.

Aξιωματούχοι και αναλυτές του τομέα της ενέργειας υπογραμμίζουν άλλωστε τον τελευταίο καιρό την ανάγκη κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο αγωγός, εξηγούν, εξυπηρετεί ανάγκες της Τουρκίας, αλλά προσφέρει και στο Ισραήλ τη διέξοδο που χρειάζεται για τη μεταφορά των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις ακτές του στην παγκόσμια αγορά.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και σήμερα σύμβουλος μεγάλων ενεργειακών εταιρειών Μάθιου Μπράιζα δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι «Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ μπορεί να προχωρά ταυτόχρονα με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία οδηγούν «αναγκαστικά» σε σύγκλιση συμφερόντων του Ισραήλ με την Τουρκία.

«Η κρίση στη Συρία έχει αναδείξει κοινές απειλές, κυρίως από εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές ομάδες. Αυτό επισπεύδει την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ», λέει χαρακτηριστικά ο Σεμίζχ Ιντίζ, διπλωματικός αναλυτής και αρθρογράφος.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου