Χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μόσχα κατά της Ουκρανικής κυβέρνησης, μετά και το αιματηρό επεισόδιο με δυο νεκρούς στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

«Είμαστε κατά της Μεϊντάν!» (η πλατεία Ανεξαρτησίας από όπου ξεκίνησε η ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και «Όχι στο φασισμό!» ήταν τα δυο κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης.

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας Κονσταντίν Ντολγκόφ κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να κηρύξουν εκτός νόμου τις εθνικιστικές οργανώσεις, με αφορμή το επεισόδιο αυτό. "Οι ομάδες Μπαντέρα στην Ουκρανία θα έπρεπε να κηρυχθούν παράνομες γιατί υποκινούν το μίσος μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων", ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ο ηγέτης ενός εθνικιστικού ουκρανικού κινήματος που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. "Κανείς δεν έχει απαλλάξει την Ουκρανία από την υποχρέωσή της να μάχεται τον ρατσισμό, τις διακρίσεις με βάση τη φυλή και την ξενοφοβία. Αυτές οι υποχρεώσεις πρέπει να τηρηθούν", τόνισε ο Ντολγκόφ σημειώνοντας ότι "οι συλλήψεις των νεοφασιστών στο Χάρκοβο θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης για την εξουδετέρωση και την τιμωρία των ανεξέλεγκτων εξτρεμιστών".

Δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανών ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται "Πατριώτες της Ουκρανίας".

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο και ακολούθησε πολύωρη πολιορκία του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας οι ένοπλοι εθνικιστές -περίπου 30 άνδρες- έπιασαν τρεις ομήρους: δύο φύλακες άλλων γραφείων που ήταν στο κτίριο και έναν αστυνομικό ο οποίος μπήκε μέσα για να διαπραγματευτεί μαζί τους.

Τελικά οι ένοπλοι απελευθέρωσαν τους ομήρους, παρέδωσαν τα όπλα τους και βγήκαν έξω, όπου συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς.

Στο βίντεο διακρίνονται τα θύματα να μεταφέρονται με φορείο από το σημείο της συμπλοκής:

Στο μεταξύ, χωρίς συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε πριν την Παρασκευή η πολύωρη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στο Λονδίνο, στην τελευταία ίσως επαφή τέτοιας βαρύτητας πριν το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την Κριμαία πριν το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.

Σκάι

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου