Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση που έχουν τα αναψυκτικά στον οργανισμό μας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ακριβώς το γιατί…

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού μας φορτώνει με τη μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση ζάχαρης – 10 κουταλιές – και εκτοξεύει το ζάχαρο.

Έτσι, πυροδοτείται η παραγωγή ινσουλίνης που κάνει το συκώτι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος.

Σαράντα λεπτά μετά ολοκληρώνεται η απορρόφηση της καφεΐνης κι έτσι κάθε σύστημα του σώματος αντιδρά. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και το συκώτι απελευθερώνει ακόμη περισσότερα σάκχαρα στο αίμα.

Με τον καιρό, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών αρχίζει να επηρεάζει κάθε όργανο του σώματος.

Εγκέφαλος

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών επηρεάζει το νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα τα κέντρα απομνημόνευσης στον εγκέφαλο. Η επεξεργασμένη ζάχαρη εμποδίζει την παραγωγή μιας χρήσιμης χημικής ουσίας που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Όταν τα επίπεδα του BDNF είναι χαμηλά, καθημερινές λειτουργίες όπως η μάθηση και η απομνημόνευση γίνονται εξαιρετικά δύσκολες.

Καρδιά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι ακόμη και ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας καρδιοπάθειας.

Πνεύμονες

Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο παθήσεων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος.

Δόντια

Κάθε φορά που πίνουμε μια γουλιά αναψυκτικό, η ζάχαρη δεσμεύεται με τα βακτήρια του στόματος κι έτσι παράγονται επικίνδυνα οξέα. Τα οξέα αυτά διαβρώνουν το σμάλτο κι έτσι συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια.

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου