Αν υπάρχει ένα άλλο κράτος που ζει στο πετσί του την κρίση της Ουκρανίας, μάλλον είναι η Τουρκία, της οποίας οι ακτές στη Μαύρη Θάλασσα απέχουν μόλις 278 χιλιόμετρα από την Κριμαία.

Αν υπάρχει πάλι μία χώρα που βιώνει έναν διχασμό ανάλογο ή έστω κοντινό με εκείνον του περίφημου δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή είναι και πάλι η Τουρκία, η οποία μοιάζει να έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δίλημμα: Τάταροι ή Ρωσία;

Ως γνωστόν, οι περίπου 240.000 Τάταροι –νούμερο που αντιστοιχεί στο 15% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας- έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθεια της «μητέρας Τουρκίας» για να διασωθούν οι ίδιοι και η γη τους. Τους συνδέουν άλλωστε πολλά με την Ανατολία.

Είναι μουσουλμάνοι, ανήκουν στα τουρκικά φύλα, με άλλα λόγια συγγενεύουν τόσο γλωσσικά όσο και εθνοτικά, παρ’ όλο που ζουν για χρόνια ανάμεσα στους ρωσόφωνους πληθυσμούς της Κριμαίας.

Μόνο που, οι Τάταροι αντιτίθενται σθεναρά στις ενέργειες της Ρωσίας, γεγονός που έχει τις ρίζες του στην εθνοκάθαρση και στους μαζικούς εκτοπισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Στάλιν.

Αυτό φέρνει σε αμηχανία τη γείτονα, η οποία έχει αναπτύξει θερμές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η αμηχανία εξελίσσεται σε «διχασμό», καθώς η Άγκυρα από τη μία, επιθυμεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα προστασίας των συγγενών της Τατάρων, αλλά, από την άλλη, δεν θέλει να διαταράξει τις εμπορικές σχέσεις της με τη Μόσχα, αφού το κέρδος από το ετήσιο διμερές εμπόριο φτάνει τα 40 δις. δολάρια.

Επιπλέον, η τουρκική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενέργεια από τη Ρωσία, γεγονός που κάνει τους ειδικούς αναλυτές να ποντάρουν ότι η απάντηση της γειτονικής χώρας στο μεγάλο δίλημμα δεν θα είναι «συναισθηματική», αλλά οικονομική.Δημοκρατία

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου