Κυριακή, Μαρτίου 16, 2014
0

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις σχετικά με το δίκτυο διαφθοράς γύρω από το περιβάλλον του τούρκου πρωθυπουργού.

Στάλθηκαν στο τουρκικό κοινοβούλιο τα κατηγορητήρια εναντίον τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί λόγω των αποκαλύψεων με τις μίζες που έπαιρναν. Τα κατηγορητήρια θα συζητηθούν στην ολομέλεια τις επόμενες ημέρες μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Νέες αποκαλύψεις

Ο πιο διεφθαρμένος από τους υπουργούς φαίνεται πως ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλανιάν, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει μίζα 52 εκατ. δολαρίων. Ανάμεσα στις αποδείξεις για τη δράση του, υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί, τηλεφωνικές συνομιλίες και σχετικά έγγραφα.

Ο Τσαγλανιάν μιλά με τον επιχειρηματία Ριζά Ζαράμπ και του ζητά να κάνει πλασματικές εξαγωγές χρυσού για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας! Εγκρίνει τις εξαγωγές 150.000 τόνων φορτίου με πλοίο χωρητικότητας 5.000 τόνωνα! Ο Τσαγλανιάν αρνήθηκε πως ο Ζαράμπ του είχε κάνει δώρο ένα ρολόι αξίας 700.000 δολαρίων.

Όμως η ιστοσελίδα haramzedeler, που διαρρέει καθημερινά στοιχεία για το σκάνδαλο διαφθοράς, δημοσίευσε ντοκουμέντο από το γραφείο του επιχειρηματία που αναφέρει πότε αγοράστηκε και πως παραδόθηκε στον υπουργό μέσω συγκεκριμένου διανομέα! Ο πρώην υπουργός Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αποκάλεσε τους διαδηλωτές «νεκρόφιλους», κατηγορείται ότι έλαβε μίζα 1,5 εκατ. δολαρίων από τον Ζαράμπ σε 3 δόσεις!

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ με ξεκάθαρο τρόπο και αποδείξεις φαίνεται πως έχει πάρει μίζα 10 εκατ. δολαρίων σε 10 δόσεις! Ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, κατηγορείται πως χορήγησε δεκάδες παράνομες πολεοδομικές άδειες σε εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες.

Οι δημοσκοπήσεις

Πάντως οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν αισιόδοξα μηνύματα στο κυβερνών κόμμα, παρά την αυτοπεποίθηση του Ερντογάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu, η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος φτάνει στο 39,7%, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο 31,7% και του κόμματος Εθνικής Δράσης στο 18,2%.

Το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ) το 2011 είχε λάβει το 49,7% των ψήφων και αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν θα έχει καταγραφεί μεγάλη πτώση στην εκλογική δύναμη της κυβέρνησης.

Πάντως οι διαδοχικές αποφυλακίσεις πρώην στρατηγών και ακροδεξιών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ως μέλη της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν, προκαλούν μεγάλο φόβο στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν κάνει περίεργες συμμαχίες. Ας ν δούμε αυτά που έχει κάνει τις ημέρες μετά τις αποκαλύψεις των σκανδάλων, δείχνει να έχει κάνει «το σύμφωνο του Φάουστ» με τους στρατηγούς, δηλαδή με το διάβολο. Από εδώ και πέραν αν υπάρχει ερώτημα πιθανότητας για το αν μπορεί να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, λέω «ναι, υπάρχει.

Η Τουρκία εγκυμονεί μεγάλες αναταραχές… Αυτή είναι μία νέα συμμαχία με επικίνδυνους ανθρώπους για να κουκουλωθούν όλα τα σκάνδαλα»,αναφέρει ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Taraf, Τζεγκίζ Τσαντάρ.

Η Τουρκία ξεσηκώνεται χαρακτηρίζοντας “δολοφόνο” και “κλέφτη” τον Ερντογάν

Για πρώτη, ίσως, φορά, καταγράφεται στην Τουρκία μία τόσο μαζική από πλευράς πολιτών, αλλά και τόσο παρατεταμένη από πλευράς χρόνου, αντίδραση – αντίσταση της τουρκικής κοινωνίας κατά της κυβέρνησης. Αυτή ακριβώς η ένταση (παρά το γεγονός πως δείχνει να αποτελεί μεθοδολογία κυβερνητικής ανατροπής, αφού έχει πολλά κοινά με άλλες παρόμοιες επαναστάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου), αλλά και το πάθος, είναι τα στοιχεία εκείνα που οι επίδοξοι πραξικοπηματίες (φυσικά θα είναι στρατιωτικοί) μελετούν ήδη, με κύριο στόχο την αμεσότητα στην παρέμβασή τους.

Αυτό το πιθανότατο επερχόμενο πραξικόπημα, παρά τους φόβους που δημιουργεί λόγω της ιστορικής γνώσης του ύφους και του ήθους των στρατιωτικών πραξικοπημάτων, θα λειτουργήσει και ως “μάνα εξ ουρανού” για ένα σημαντικό πλήθος των σημερινών διαμαρτυρομένων τούρκων πολιτών, αλλά, ταυτόχρονα, θα είναι κι ένα πρώτο σημαντικό ρήγμα απέναντι στην ενότητα που χαρακτηρίζει, εδώ και ένα χρόνο περίπου, την έμπρακτη καταγγελία των μεθόδων άσκησης εξουσίας από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικά είναι τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Σμύρνη, λίγο πριν την επίσκεψη του σημερινού τούρκου πρωθυπουργού. Σε αυτές τις φωτογραφίες διαπιστώνουμε πως οι τούρκοι πολίτες δεν φοβούνται να αντιδράσουν, δεν φοβούνται να φωτογραφηθούν και να καταγραφούν από τις διάφορες τουρκικές κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Κάτοικοι της Σμύρνης πριν από τον ερχομό του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Σμύρνη, βγήκαν στους δρόμους για να πούνε το ¨Έρχεται ο δολοφόνος¨.

Ο κόσμος μετά από την διαδήλωση επί της λεωφόρου “Μαρτύρων Κύπρου” κάλεσε όλο τον λαό από τις 15:30 να υποδεχτούνε χτυπώντας κατσαρόλες τον ¨δολοφόνο¨.

Μανώλης Κωστίδης

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου