Δευτέρα, Μαρτίου 17, 2014
0

Μετά τους κατοίκους της Κριμαίας , και οι Βενετοί ξεσηκώθηκαν και επιζητούν την… ανεξαρτησία τους. Τι κι αν οι καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές, μια που ούτε ξένα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τη «Γαληνοτάτη», ούτε κάποιος απειλεί την ασφάλεια και το μέλλον τους, οι Βενετοί ξεκίνησαν διαδικτυακό δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν-ή όχι- από την υπόλοιπη Ιταλία.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των πολιτών θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, ωστόσο, η ψηφοφορία και φυσικά τα αποτελέσματά της δεν θα είναι δεσμευτικά.

Συγκεκριμένα, το δημοψήφισμα διοργανώνεται από ακτιβιστές και τοπικές παρατάξεις, που φιλοδοξούν να δουν μελλοντικά τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Βενετίας, μίας περιοχής που απολάμβανε την ανεξαρτησία της για περίπου 1.000 χρόνια, πριν το αλλάξει αυτό ο Ναπολέων το 1797. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν στην εξής ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».

Η ψηφοφορία διεξάγεται διαδικτυακά και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ενώ η κίνηση αντικατοπτρίζει -όπως αναφέρει το BBC- μία αυξανόμενη διαχωριστική τάση σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης, καθώς η Καταλονία και η Σκωτία θα ψηφίσουν το Σεπτέμβριο για την ανεξαρτησία τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κίνησης για την ανεξαρτησία, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ αυτής της εκδοχής, τότε δεν θα περιμένουν την έγκριση της Ρώμης. «Ήδη έχουμε ανθρώπους που ετοιμάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ επιχειρήσεις της περιοχής θα αρχίσουν να πληρώνουν φόρους στις τοπικές αρχές και όχι στο ιταλικό κράτος» είπε ο Λοντοβίκο Πιτσάτι στην Telegraph.

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου