Νέα ένταση στο κρίσιμο θέμα της Κριμαίας. Ένας στρατιώτης Ουκρανός φέρεται να είναι νεκρός από πυρά μετά την επέμβαση στρατιωτών, πιθανότατα Ρώσων

Ένας νεκρός Ουκρανός σε μίνι μάχη στη Συμφερόπολη ανάμεσα σε Ουκρανούς και τους "γνωστούς" παραστρατιωτικούς - Ρώσους στρατιώτες.

Την είδηση μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ το οποίο κάνει λόγο για επίθεση στη βάση. Νωρίτερα είχαν ακουστεί πυρά από αυτόματα όπλα (ριπές).

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε, μιλώντας στο Ρόιτερς τηλεφωνικά από την Κριμαία, ότι ένας στρατιώτης υπέκυψε. Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι σαφές ποιος διέπραξε την επίθεση και ότι αυτή έγινε από μέλη "μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα".

"Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό και στην κλείδα. Τώρα έχουμε οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο. Τα κεντρικά έχουν καταληφθεί και ο διοικητής έχει απαχθεί. Θέλουν να παραδώσουμε τα όπλα μας αλλά δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε".

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε πως η κίνηση αυτή εγκαινιάζει τη στρατιωτική φάση στις επιχειρήσεις της Ρωσίας.

"Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες ξεκίνησαν να πυροβολούν Ουκρανούς στρατιώτες και αυτό είναι έγκλημα πολέμου", είπε ο Γιάτσενιουκ.

"Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών" είπε, σημειώνοντας ότι το "έγκλημα πολέμου" στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.

Καλούνται οι Τάταροι να επιστρέψουν εκτάσεις που έχουν καταλάβει

Οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν "παρανόμως" οι Τάταροι της περιοχής, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.

"Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας" είπε ο Τεμιργκάλιεφ στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.

Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Το 1944 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ' εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.

Νεκρός στην Κριμαία Ουκρανός και η ΕΕ με ανακοινώσεις της δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης" στημ Ρωσία, ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο και έκνομο δημοψήφισμα στην Κριμαία ούτε το αποτέλεσμά του. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και ούτε θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία", υπογράμμισαν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν φαν Ρομπάι.

"Η Ευρώπη θα δώσει μια κοινή απάντηση" στην κατάσταση στην Ουκρανία, διαβεβαίωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρομπάι, πριν δύο ημέρες. έγραφε στο twitter του για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από BBC, Ρόιτερς, ΑΠΕ

Στέλιος Μπαμιατζής news247 Μάρτιος 18 2014 18:38

Άρης Ιχθύς Συνωμοσιολόγος :

Προσοχή στις προβοκάτσιες ... Ο Μοσκόβος πήρε αυτό που ήθελε από την Κριμαία και μάλιστα σήμερα και με την βούλα υπογράφωντας την Προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία... Ποιούς συμφέρει πλέον η μή αποκλιμάκωση της κατάστασης ;

Ελπίζω το μυαλό σου να έχει διεγερθεί σε επιθυμητά επίπεδα !!!

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου