Συνεχίζει τις απειλές η Α. Μέρκελ: "Θα αποφασίσουμε κυρώσεις σε τρεις φάσεις"

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτεθεί στο Ιράν και να καταστρέψει τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος χωρίς την βοήθεια κάποιας άλλης συμμαχικής δύναμης και χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ, που ούτως ή άλλως είναι πολύ αδύναμες για να συμφωνήσουν σε μια τέτοια ενέργεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Yaalon: «the US is weak». Σύμφωνα με την άποψη του Yaalon, που δημοσιεύει η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι πεπεισμένη ότι ο Ομπάμα μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ότι οι διαπραγματεύσεις των Ρ5+1 που διεξάγονται προς αυτό τον σκοπό κυριαρχούνται από τους Ιρανούς, οι οποίοι στο τέλος θα πετύχουν αυτό που θέλουν, διότι «στο περσικό παζάρι οι Ιρανοί είναι φυσικό να είναι καλύτεροι από τις ΗΠΑ».

Ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ουσιαστικά ο προστάτης του, οι ΗΠΑ, κατηγορείται ότι δείχνει έναντι του Ιράν αδυναμία και ένεκα τούτου θα πρέπει να αναλάβουν οι Ισραηλινοί μόνοι τους στρατιωτική δράση για να εμποδίσουν το Ιράν να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτή η «μοναξιά» των Ισραηλινών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά την εμπλοκή των Αμερικανών στην κρίση της Ουκρανίας και μετά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες στον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσσαντ.

Παρ’ όλα αυτά οι Ισραηλινοί φαίνονται αποφασισμένοι να πάρουν το ρίσκο μιας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν, διότι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά αυτής της χώρας είναι χάσιμο χρόνου και ότι εν τω μεταξύ το Ιράν αναβαθμίζει την πυρηνική του τεχνολογία, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν επίσης με την συνεχιζόμενη ιρανική βοήθεια προς την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία συνεχώς τροφοδοτείται με οπλισμό ιρανικής κατασκευής. Το Ισραήλ συν τοις άλλοις απαιτεί από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν περισσότερο τον άξονα Σουνιτών της αραβικής χερσονήσου, σαν αντιστάθμισμα στην πολυεπίπεδη, όπως διατείνονται, βοήθεια των Ρώσων στον άξονα των Σιιτών.

Οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους προκαλούνται παγκοσμίως. Η Ρωσία και η Κίνα αντιστέκονται σθεναρά και με επιτυχία στην Νέα Παγκόσμια Τάξη. Το Ισραήλ φοβάται ότι μια γεωπολιτική οπισθοχώρηση των ΗΠΑ θα βλάψει τα συμφέροντά του και το οικοδόμημά του στην Μέση Ανατολή θα υποστεί ανεπανόρθωτα ρήγματα. Είναι βέβαιο ότι το Ισραήλ θα μπορούσε από μόνο του να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, αλλά κάτι τέτοιο θα υποχρέωνε τις ΗΠΑ, καθοδηγούμενες από το αμερικανοσιωνιστικό λόμπι, να εμπλακούν σε ένα πόλεμο στην Μέση Ανατολή για να προστατεύσουν το Ισραήλ, πράγμα που θα είχε πιθανότατα ως συνέπεια παγκόσμια σύρραξη με απρόβλεπτα επακόλουθα.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος θα μπορέσει να προστατεύσει το Ισραήλ στην Μέση Ανατολή αν ξεκινήσει ένας Παγκόσμιος Πόλεμος;

Γ.Λ.

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς, το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook με LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου