«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων. Η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παράλληλα, θα προσθέσει νέα ονόματα στον κατάλογο των ρώσων αξιωματούχων στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις, χωρίς όμως να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

«Υπάρχει μια αναστολή των πολιτικών σχέσεων. Η σύνοδος ΕΕ-Ρωσίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αν η Ρωσία δεχθεί να ξεκινήσει διάλογο», αν υπάρξει «αποκλιμάκωση», «τότε δεν θα προχωρήσουμε σε νέες κυρώσεις, αντίθετα αν αυξηθούν οι παράνομες διεκδικήσεις, οι επιχειρήσεις στρατιωτών, οι απειλές, τότε θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις», προειδοποίησε ο Ολάντ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να οικοδομήσουμε μια Ουκρανία δυνατή και δημοκρατική (…) για να της προσφέρουμε μια πραγματική πολιτική υποστήριξη», εκτίμησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ίδιος πρόσθεσε προσερχόμενος στη σύνοδο: «Αυτό που έκανε η Ρωσία είναι απαράδεκτο και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μιλήσουν με μια κοινή φωνή».

Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Πλέουμε σε ταραγμένα νερά, αλλά είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Προχωράμε προς περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον 20 υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματούχων, ιδιωτών και μιας τράπεζας.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο η τράπεζα είναι η Bank Rossiya, με περιουσιακά στοιχεία 10 δισ δολάρια. "Η Τράπεζα θα στεγνώσει απο δολάρια", είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Απαντώντας η Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα ανταποδίδει "κάθε εχθρική ενέργεια".

Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία και επισήμανε στον κ. Κέρι ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μάλιστα, ο Γιούρι Κλιμένκο είπε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει μια πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Ρώσος διπλωμάτης απέρριψε όσα είπε ο ουκρανός συνάδελφός του.

σκαι

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου