Πως είναι δυνατό το να έχεις προειδοποιηθεί πολλά χρόνια πριν, με κάθε λεπτομέρεια την κατάσταση στο εσωτερικό της Κριμαίας με τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με τόσες λεπτομέρειες και στη συνέχεια να προβαίνεις στο μοιραίο λάθος, δίνοντας το πρόσχημα που ανέμενε ο αντίπαλός σου, με αποτέλεσμα να χάσει ο σύμμαχός σου με συνοπτικές διαδικασίες τον έλεγχο της περιοχής;

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2006, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία, έστειλε τηλεγράφημα στο State Department για τις εξελίξεις στη χώρα, όπου αποτυπώνονται οι συζητήσεις που είχαν γίνει με μεγάλο αριθμό προσώπων στη χώρα, οι οποίες είναι αρκούντως αποκαλυπτικές για τις προθέσεις της Μόσχας, τις οποίες αντιλαμβάνονταν ξεκάθαρα οι Αμερικανοί. Είχαν περάσει μόλις δύο χρόνια από την «πορτοκαλί επανάσταση» και τουλάχιστον τα είχαν… φρέσκα.

Η σχετική αλληλογραφία υποκλάπηκε από τον γνωστό ιστοχώρο «Wikileaks». Μια σύντομη περίληψη όσων αναφέρονται θα μπορούσε να συνοψισθεί, ότι η Μόσχα επιχειρούσε συστηματικά να ενισχύσει τον «ρωσικό σωβινισμό» σε βάρος των Τατάρων της χερσονήσου, ενισχύοντας την εντύπωση ότι ο σλαβικός πληθυσμός κινδύνευε.

Παράλληλα, οι αμερικανικές εκτιμήσεις ήθελαν τη Ρωσία να εργάζεται συστηματικά για να ελέγξει την επικρατούσα αντίληψη στη ρωσόφωνη επαρχία. Αργότερα, το 2009 ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της χώρας, Βολοντιμίρ Χορμπούλιν, εκτίμησε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία πιέζει τις καταστάσεις στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Ο τίτλος του τηλεγραφήματος του Wikileaks είναι «Ουκρανία: Ο παράγοντας Ρωσία στο μαλακό υπογάστριο Κριμαίας-Ουκρανίας;». Κεντρικό θέμα είναι η ρωσική στρατηγική να υποδαυλίζει τον σωβινισμό της Ρωσίας απέναντι στους Τατάρους και τους Ουκρανούς της χερσονήσου, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν εντάσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος της Μόσχας, την επαύριον της «πορτοκαλί επανάστασης»…

Βραχίονας της Μόσχας σε αυτή την προσπάθεια ήταν μια μονάδα, ονόματι BSF, η οποία ανήκει στη ρωσική στρατιωτική κατασκοπείας, τη GRU και διέθετε πολυάριθμο προσωπικό να εργάζεται με τους ανωτέρω στόχους, ενώ σύμφωνα με μια από τις πηγές, η Μόσχα χρησιμοποιούσε στην Κριμαία και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της στην Κριμαία!

Όσοι αναγνώστες το επιθυμούν, μπορούν να διαβάσουν αναλυτικά όσα έγραφε το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας και να διαπιστώσουν τα άγρια «παιχνίδια» στην περιοχή, με στόχους προφανείς, στη ακόλουθη διεύθυνση:

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 06 KYIV 004489

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου