Κυριακή, Μαρτίου 23, 2014
0

Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και είναι κάτι που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, και μάλιστα το δηλώνουν και δημόσια. Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις επέλεξε χθες να εμφανιστεί στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου για να δηλώσει με δραματικό τρόπο ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Ως γνωστόν, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν στρατιωτικά γυμνάσια και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκαν πολλές δυνάμεις στα σύνορα. Η κ. Ράις είπε ότι «πράγματι παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων με τη Ρωσία”. Οι Ρώσοι, είπε η σύμβουλος του κ. Ομπάμα, «εχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις. Προφανώς, έχοντας ως δεδομένο την πρακτική τους στο παρελθόν και το χάσμα μεταξύ αυτών που έλεγαν και αυτών που έκαναν, παρακολουθούμε με σκεπτικισμό”.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν θα εκμεταλλευθεί την παρουσία μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα για να αρπάξει, όπως είπαν, μεγάλο κομμάτι εδάφους της Ουκρανίας. Προετοιμάζονται λοιπόν γι’ αυτήν την άκρως αρνητική εξέλιξη, όπως τη θεωρούν.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναχωρεί αύριο για την Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Χάγη. Στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη. Στοχεύει να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία και όπως είπε η σύμβουλος του, «αυτό που θα γίνει εμφανές σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ότι η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και ότι η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στηρίζει τους Ουκρανούς και την κυβέρνησή τους και είναι αποφασισμένη” να αναγκάσει τη Μόσχα να πληρώσει το τίμημα για την προσάρτηση της Κριμαίας”.

Ο κ.΄Ομπάμα έχει καλέσει συνάντηση των 7 πιό αναπτυγμένων βιιομηχανικά χωρών για να πάρουν απόφαση να μην λάβουν μέρος στη συνοδο των G8 που διοργανώνει η Μόσχα στο Σότσι. Και αναμένεται ότι θα ανακοινώσει κυρώσεις με την πρώτη ευκαιρία. Οσο είναι στην Ευρώπη δεν αναμένεται συνάντηση με τον κ. Πούτιν. Βεβαίως οι εκπλήξεις είναι το χαρακτηριστικό της κυβέρνησης Ομπάμα. Ομως αναμένουμε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του κ. Κέρι και του κ. Λαβρόφ.

Στο πρώτο σκέλος της επίσκεψης θα επισκεφθεί την Ολλανδία για τη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια και τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της G7 (οι επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες). Στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία και θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τη Ρώμη και το Βατικανό, όπου θα γίνει δεκτός από το πάπα Φραγκίσκο και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Σαουδική Αραβία. Στο ευρωπαϊκό σκέλος της περιοδείας του το θέμα που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η κρίση στην Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε επίσης ότι στο περιθώριο της συνόδου της Χάγης για την πυρηνική ασφάλεια ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χίε και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αρχίσει άμεσα συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας.

Η αμερικανική προεδρία είναι ενήμερη για το γεγονός ότι φιλορωσικές ομάδες αυτοάμυνας έκαναν εφόδους σε στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία σήμερα, δήλωσε η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.΅Ο ρωσικός στρατός θα έχει την ευθύνη για τις απώλειες μεταξύ των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που θα προκαλέσουν οι δυνάμεις του, πρόσθεσε η ίδια.

«Τα δημοσιεύματα για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού και εναντίον εγκαταστάσεων υπογραμμίζουν την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία και διαψεύδουν τον ισχυρισμό του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία αποκατέστησε την ασφάλεια σε αυτό το τμήμα της Ουκρανίας», ανέφερε η Μάγκνουσον.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα πάρει μέρος στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία, στην πρώτη του συνάντηση με δυτικούς αξιωματούχους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια (Δευτέρα 24η-Τρίτη 25ης Μαρτίου), με θέμα την αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί.

Η Δύση έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε ανώτατους αξιωματούχους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι πρόκειται να επιβληθούν και άλλα στοχευμένα μέτρα κατά τομέων-κλειδιών της ρωσικής οικονομίας.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να διεξαγάγουν μια σύνοδο κορυφής της G7 χωρίς τη Ρωσία στο περιθώριο αυτής της Συνόδου για να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, εν μέσω της πιο σοβαρής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σε μια ανακοίνωσή του χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι θα έχει «διμερείς συναντήσεις με ξένους συνομιλητές, περιλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ πάντως δεν αναφέρθηκε στα τυχόν σχέδια του Λαβρόφ να κάνει διμερείς επαφές.

ΠΗΓΗ

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα ... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook Κάνωντας LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου