Τρίτη, Μαρτίου 25, 2014
0

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου φέρονται να εντοπίστηκαν συντρίμμια του Boeing 777, περίπου 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ... σε νότιες υποαρκτικές θάλασσες, εμποδίζουν τις έρευνες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αναζήτησης από αέρος και θαλάσσης να ξεκινήσουν εκ νέου, αύριο, Τετάρτη.

Η δυνατή βροχή, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και η ομίχλη κατέστησαν αδύνατη τη διεξαγωγή των ερευνών, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, η οποία συντονίζει τις έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά, τέσσερα αεροσκάφη από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένα από Νέα Ζηλανδία, δύο από την Κίνα και άλλο ένα από την Κορέα παραμένουν στη «μάχη» για τα συντρίμμια της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines.

Η ημέρα ξεκίνησε με δύο συνεντεύξεις Τύπου, του αυστραλού υπουργού Αμύνης, Ντέιβιντ Τζόνστον, και των Μαλαισιανών αεοργραμμών.

Ο αυστραλός υπουργός, ξεκίνησε το λόγο του, ευχαριστώντας όλες τις χώρες για τη βοήθειά τους, ενώ επισήμανε ότι μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους. «Δεν ψάχνουμε βελόνα στα άχυρα, ψάχνουμε να βρούμε που είναι η βελόνα...». Επίσης, επισήμανε ότι θα παρασχεθεί στους συγγενείς των θυμάτων δωρεάν βίζα.

Ο υπουργός Αμύνης περιέγραψε το σημείο όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες ως «πιθανώς ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη» και ότι σε αυτό έχουν σημειωθεί πολλά ναυάγια.

Μάλιστα, τόνισε ότι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών ένα αυστραλιανό πλοίο, το οποίο εχθές Δευτέρα ερευνούσε στην περιοχή, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να πλεύσει 120 χιλιόμετρα προς το Νότο.

Επισήμανε, δε, πως παρότι αεροσκάφη φέρονται να έχουν εντοπίσει συντρίμμια στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό, κανένα από αυτά δεν έχει ανασυρθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν μετακινηθεί σε διαφορετικό σημείο.

Περιγράφοντας τη διεθνή αναζήτηση με πλοία και αεροσκάφη από περισσότερες χώρες, όπως η Κίνα, η Αυστραλία, η Μαλαισία, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τόνισε πως πρόκειται για «μία από τις πιο διευρυμένες επιχειρήσεις που θα δείτε ποτέ».

Σε αυτές τις προσπάθειες προστίθεται και το υποβρύχιο Bluefin-21 από τις ΗΠΑ, το οποίο είναι ικανό να αναζητήσει για συντρίμμια χάρη στο σύστημα σόναρ που διαθέτει και αναμένεται να φτάσει στο Περθ της Αυστραλίας, σήμερα, Τρίτη.

Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διευκρίνισε πως οι έρευνες του υποβρυχίου, που έχει σχήμα τορπίλης, μπορεί να είναι αποτελεσματικές μοναχά αν το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών είναι γνωστό.

«Έχει σταλεί και είναι έτοιμο για χρήση, προς το παρόν δεν είναι απαραίτητο καθώς δεν είναι γνωστό που βρίσκονται τα συντρίμμια», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Malaysia Airlines: Νιώθουμε τεράστια θλίψη

Την ίδια ώρα, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε και η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines στην Κουαλά Λουμπούρ.

«Πρέπει να αποδεχθούμε την σκληρή πραγματικότητα ότι κανένας από τους 239 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους δεν έχει επιζήσει. Στόχος μας είναι η φροντίδα των συγγενών των θυμάτων. Σήμερα είναι η πιο θλιβερή ημέρα για την εταιρεία μας, αλλά και για όλη την Μαλαισία. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

«Όλοι αισθανόμαστε τεράστια θλίψη και πόνο», δήλωσε ο Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία στους δημοσιογράφους μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Μπόινγκ, που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου, συνετρίβη στη θάλασσα και οι 239 επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Ο Γιαχία σημείωσε ότι η αεροπορική εταιρεία έχει προσλάβει περισσότερους από 700 συμβούλους για να προσφέρουν υποστήριξη στους περισσότερους από 900 συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης MH370 που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Πολλοί από τους συμβούλους έχουν σταλεί στο Πεκίνο, καθώς η πλειονότητα των επιβατών ήταν Κινέζοι, την ώρα που συγγενείς τους πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία της Μαλαισίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Malaysia Airlines, Ταν Σρι Νορ Γιουσόφ, δήλωσε πως πρόκειται για «θλιβερή και τραγική ημέρα» για τις αερογραμμές, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα περιστατικό άνευ προηγουμένου που απαιτεί άνευ προηγουμένου απαντήσεις.

Αποζημίωση 5.000 δολαρίων σε κάθε οικογένεια

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα δοθεί σε κάθε οικογένεια των θυμάτων το ποσό των 5.000 δολαρίων ως αποζημίωση, ενώ αναμένεται να δοθεί και επιπλέον βοήθεια, επεσήμανε ο Γιαχία.

Η αεροπορική εταιρεία θα βοηθήσει και τους συγγενείς των επιβαινόντων που θέλουν να μεταβούν στην Αυστραλία μόλις υπάρξουν «οριστικά στοιχεία» ότι το Μπόινγκ συνετρίβη στην περιοχή δυτικά του Περθ.

Εξάλλου ο Γιαχία υπογράμμισε ότι οι συγγενείς των επιβατών έχουν μεταφερθεί σε απομονωμένα ξενοδοχεία στα περίχωρα της Κουάλα Λουμπούρ για να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα και η άνεσή τους και όχι για να τους απομονώσουν από τον Τύπο.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Malaysia Airlines είχε επισημάνει ότι θα αποφασίσει αργότερα αν θα παραιτηθεί εξαιτίας του τραγικού συμβάντος.

Ένταση έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο

«Μπαρούτι» μυρίζει έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο, εκεί όπου διαδηλωτές πετούν αντικείμενα, με την αστυνομία να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οργισμένοι συγγενείς των Kινέζων επιβατών της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines χαρακτήρισαν την μαλαισιανή κυβέρνηση και τον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας «εκτελεστές» και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από την πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο.

Δεκάδες μέλη των οικογενειών των Κινέζων επιβατών φώναζαν «Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπάτησε» και «Μαλαισία φέρε πίσω τους συγγενείς μας», την ώρα που πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την πρεσβεία.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κτήριο της πρεσβείας, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν.

Οι συγγενείς κρατούσαν πανό που έγραφαν: «MH370, μην μας αφήνεις να περιμένουμε πολύ!» και «1,3 δισεκατομμύριο άνθρωποι περιμένουν να υποδεχθούν το αεροπλάνο». Όλοι φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν: «Καλή τύχη MH370, επίστρεψε σπίτι με ασφάλεια».

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα κινεζικά μέσα δείχνουν διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν: «Malaysia Airlines! Μας οφείλεις μια εξήγηση».

protothema.gr

Η Γνώση είναι καλό να Διαδίδεται για να γίνεται Ιδέα... Κοινοποίησε την Προσπάθεια μας...

Για να είστε ενημερωμένοι συνεχώς, το Πολεμικό Ημερολόγιο και στο Facebook με LIKE ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου